Erişilebilirlik

Peşmergeye Katılan Batılı Gönüllü Sayısı Artıyor


Peşmergeye Katılan Batılı Gönüllülerin Sayısı Artıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

Çok uzun boylu bir kişi dünyanın her yerinde göze batar. Ancak 2.10’luk 12 yaşındaki Josh Cole, peşmerge güçlerine gönüllü olarak katıldığında çok kısa sürede ünlü olmuş. Kürt kadın savaşçılar ona “Uzun Kaplan” lakabını takmış

Permergeler kilometrelerce uzaktan gelip Cole’la resim çektiriyor. Cole, Kürt evlerinin içinde kafasının tavana çarptığını söylüyor.

Genç gönüllü, “Peşmergeye katıldım çünkü Kürtler’i seviyorum. Çok nazikler ve sahip oldukları her şeyi paylaşıyorlar. Onlara katıldım ki IŞİD bu sevdiğim insanları öldüremesin” diye konuşuyor.

Cole’un Kürt güçleri arasında görünürlüğü, Kürtler’e katılan yabancılar aarasında dikkat çekti. Aralarında pek çok Amerikalı var.

Kürt komutanlar, son aylarda onlarca Amerikalı’nın peşmergeye katıldığını söylüyor.

Kerkük peşmerge güçlerinin komutan yardımcısı Tarık Ahmet, Amerika’nın Sesi’yle yaptığı görüşmede, Amerikalı, Kanadalı, Avrupalı ve diğer bazı ülkelerden 120 kişiyle görüştüğünü, bu kişilerin gönüllü olarak kendilerine katılmak istediğini söyledi.

Gönüllüler Danışmanlık Rollerinde

Komutanlar yabancıların gönüllü olduğunu ve maaş almadığını söylüyor. Onlara yalnızca yiyecek, kalacak bir yer sağlanıyor ve askerlerle beraber zaman geçiriyorlar. IŞİD’le yapılan çatışma görüntülerinde yabancı savaşçılar ön cephede görülmüyor.

Yabancıların çoğu danışmanlık rollerinde. Kuzey Carolina’nın Charlotte kentinden gelen Cole, daha önce tıbbi atık sektöründe çalışmış. Ancak gönüllüler özel hayatlarından, komutanlarına bile çok bahsetmiyor.

Bunlardan birisi de Californialı serbest gazeteci Kat Argo daha önce savaş bölgelerinde çalışmış. Argo, peşmergeye IŞİD’le savaşmak ve savaş bölgelerindeki mültecilere insani yardım sağlamak için katıldığını söylüyor.

Bir diğer Amerikalı gönüllü Joe Pollard eski bir asker ve Irak’ın işgalinden sonra birkaç kez bu ülkede görev yapmış. Pollard, Amerika’nın Sesi’ne, Kürtler’in IŞİD zulmünden kurtulması için savaştığını söyledi.

Batılı Savaşçıların Sayısı Artıyor

Kuzey Irak Yönetimi’nin peşmergeden sorumlu bakanı Cabbar Yaver, Amerika’nın Sesi’ne, bakanlıkta peşmergeye kaç batılının katıldığıyla ilgili verilerin bulunmadığını söyledi.

Bu savaşçıların resmi olarak gelişine izin vermediklerini söyleyen Yaver, bu kişilerin bölgeye sivil olarak geldiğini ve kendilerinin onlarla bir ilişkisinin olmadığını söyledi. Bu nedenle de bu kişiler hakkında herhangi bir veri ya da belgeye sahip değiller.

Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü Halgurd Hikmet, Amerika’nın Sesi’ne, yabancı savaşçıların ülkeye girişinin yeni bir durum olduğunu ve Kürt savaşçıların IŞİD’le savaşmaya başlamasıyla bu sürecin hızlandığını söyledi.

Savaşçılara herhangi bir ücret ödenmediğini söyleyen Hikmet, bu kişilerin perşmergeyle aynı muameleyi gördüğünü, yaralanmaları, sakat kalmaları ya da ölmeleri durumunda tazminat ödendiğini belirtti. Hikmet bu savaşçıların ölmesi durumunda da ailelerine tazminat olarak maaş bağlandığını ifade etti.

Hikmet bugüne kadar yabancı gönüllülerden yalnızca bir kişinin öldüğünü de ekledi.

Kürt komutanlar, gönüllülere gıda, kalacak yer ve eğitim verdiklerini söylüyor.

Peşmerge Bakanlığı Sağlık Sorumlusu Muhsin Muhammed, Amerika’nın Sesi’ne, gönüllülere ayrıca kalaşnikof verildiğini belirtti.

Ancak komutanlar, gönüllülerin genelde eğitime gereksinim duymadığını söylüyor.

Amerika’nın Sesi’yle görüşen Kuzey Irak Peşmerge Komisyonunu Başkan Yardımcısı Diler Mawati, gönüllülerin genelde eski muharip olduğunu ve kalaşnikof kullanmaya alışmalarının bir saatten az sürdüğünü belirtti.

Özel bir bağ

Cole ise eğitim almadığını ve buna gereksinimi olmadığını söylüyor.

Uzun boylu savaşçı “Benim daha önceden silah ve terörle mücadele eğitimim ve sağlık eğitimim var, karşıma ne çıkarsa baş edebilirim” diye konuşuyor.

Erbil’in güneyindeki Mahmur cephesindeki lojistik üssünde çalıştığını söyleyen Cole, diğer üslere su sağladığını belirtiyor.

Cole, gelecek aylarda IŞİD’e karşı yapılacak taarruza katılmayı planladığını ifade ediyor.

Ailesini çok özlediğini söyleyen genç gönüllü, Amerikalılar’ın ve Kürtler’in bozulamayacak özel bir bağa sahip olduğunu ve burada bulunmasının nedeninin IŞİD’le savaşarak bu insanlara daha güvenli bir gelecek sunmak olduğunu söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG