Erişilebilirlik

Kürt Petrolü Taşıyan Tanker Uluslararası Sularda


Amerikan Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait bir uçaktan görüntülenen Union Kalavryta adlı tanker Texas eyaleti açıklarında uluslararası sularda bekliyor
Amerikan Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait bir uçaktan görüntülenen Union Kalavryta adlı tanker Texas eyaleti açıklarında uluslararası sularda bekliyor

Irak'ın kuzeyindeki Kürt yönetimi tarafından satılan petrolü taşıyan Union Kalavryta adlı tanker, Amerikalı yetkililerin el koyma kararının ardından Texas eyaletine bağlı Galveston kıyısı açıklarındaki uluslararası sularda bekliyor

Irak hükümeti yasadışı olduğu gerekçesiyle petrolün doğrudan özerk Kürt Bölgesel Yönetimi tarafından satılmasına karşı çıkıyor. Texas’ta bir federal mahkeme, tartışmalı ham petrol kargosuyla Amerika karasularına girmesi durumunda gemiye el koyma kararı aldı. Tanker uluslararası sularda kaldığı sürece güvende.

Union Kalavryta, yaklaşık iki hafta önce Amerikan kıyılarına 100 kilometre kala Sahil Güvenlik Komutanlığı’yla temas kurarak giriş izni istedi. Tanker Sahil Muhafaza Komutanlığı’na bağlı uzmanların denetiminden geçtikten sonra giriş izni aldı. Ancak tankerin aşırı büyük olmasından dolayı doğrudan Houston limanına giriş izni verilmedi, kargosunu daha küçük tankerlere boşaltabileceği bir bölgeye sevk edildi.

Irak hükümetinin avukatları, boşaltma yapacak şirketleri uyararak dava açma tehdidinde bulundu. Bağdat hükümeti, 100 milyon dolar değerinde ham petrol taşıyan tankerin, özerk Kürt yönetimi tarafından yasal olmayan yollardan pazarlandığını savunuyor. Söz konusu petrol, Ceyhan limanından tankerlere sevk edilmişti.

Amerikan federal mahkemesi tartışmalı petrolü taşıyan tankere el koyma kararı alsa da, tanker halen uluslararası sularda seyrettiği için karar uygulanamıyor.

Washington Bağdat hükümetinin tezine destek veriyor. Çünkü Irak Anayasası da ülkenin doğal kaynaklarının pazarlanmasını merkezi hükümetin yetkisine veriyor.

Bu konudaki kararlarının değişmediğini söyleyen Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, Union Kalavryta tankeri Amerikan karasuları dışında seyrettiği sürece müdahale etmeyeceklerini açıkladı. Amerika bu konuda uluslararası yasalara bağlı.

Ancak tankerin kargosunu boşaltmadan açık denizde boş boş seyretmesi de masraflı. Uzmanlara göre tankerin sahibi, her boş geçen gün için 70-80 bin dolar zararda. Belli bir müddetten sonra tankerin yakıt, mürettebatın da gıda ve su sıkıntısı yaşaması kaçınılmaz. Tanker kaptanı insani çağrı yapması durumunda, Amerikalı yetkililerle temas etmek zorunda kalacak.

Union Kalavryta tankeri Marshall Adaları’na kayıtlı, ancak sahibi hakkında bilgi şimdilik yok. Petrolün alıcısı İngiliz Virgin Adaları’na kayıtlı ‘Talmay Trading’ adında, Dubai’da bürosu bulunan bir şirket. Şirketin başka bir alıcıya aracı olarak çalıştığı düşünülüyor. Şirket yetkilileri, bu konudaki soruları yanıtsız bıraktı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG