Erişilebilirlik

Küresel Silah Ticaretinde Büyük Artış


Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) yayınladığı 2015 yılı askeri harcama raporuna göre, küresel silah ticareti katlanarak artmaya devam ediyor.

Rapora göre, silah ticareti son 4 yıl içerisinde %14 arttı ve küresel silah ticareti pazarının %33’ünü elinde bulunduran Amerika, dünyanın en büyük silah ihraç eden ülkesi unvanını bu yıl da elinde tuttu. SIPRI’nin raporuna göre Almanya’nın silah ihracatı, federal hükümetin “sıkı denetime tabi tutup azaltacağız” sözüne rağmen rekor seviyeye ulaştı. Amerika, Rusya, Çin’den sonra dünyanın dördüncü en çok silah satan ülkesi Almanya’nın 7,5 milyar Euro’luk silah ihracatı 2014’e kıyasla neredeyse %15 artış anlamına geliyor.

Almanya’daki ticari yasalara göre silah şirketlerinin Federal Güvenlik Konseyi’nin izni olmadan sıcak çatışmaların devam ettiği veya insan hakları ihlallerinin olduğu ülkelere satış yapması yasak.

Ancak birçok firma ikinci ve üçüncü ülkeler üzerinden silah ticareti yaparak, konuyla ilgili yasağı delebiliyor. Buna ek olarak Federal Güvenlik Konseyi’nin başta Suudi Arabistan olmak üzere Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Irak gibi barış örgütleri tarafından “kriz ülkeleri” olarak tanımlanan ülkelere “özel izin” çıkararak silah satışını onayladığı biliniyor.

Uzmanlar 2015 yılında Katar’a 1,6 milyar Euro tutarında Leopard 2 tankı ve parçasının satıldığını, Suudi Arabistan’la da yapılması beklenen benzer hacimde bir silah ihracatı anlaşması olduğunu belirtiyorlar. Bazıları Suudi Arabistan’a Leopard 2 tankı, G36 makinalı tüfeği ve diğer küçük silahların satılmasının onaylandığını ileri sürerken, Federal Savunma Bakanlığı silahsız askeri nakil araçlarının satılmasının söz konusu olduğunu iddia etti.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün raporuna göre, Riyad yönetimi son yıllarda silah ithal eden ülkeler listesinde Hindistan’dan sonra ikinci sıraya yerleşti ve askeri harcamalarını son dört yılda %275 oranında artırdı.

Dünyadaki en büyük silah alıcıları sıralamasında 6. Sırada olan Türkiye ise silah satıcıları sıralamasında 16. sırada. SIPRI raporuna göre Türkiye’nin silah alımı dünya toplam silah ticaretinin %3,4’üne tekabül ediyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG