Erişilebilirlik

'Küresel Isınmanın Sorumlusu İnsanlar'


'Küresel Isınmanın Sorumlusu İnsanlar'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00
Bilimadamları, dünyanın ısındığından ve bunun sorumlusunun insanlar olduğundan artık çok daha emin. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin yayınladığı son rapor, iklim değişikliğine karşı ne gibi önlemler alınması gerektiği konusunda siyasetçilere ve kamuoyuna rehberlik edecek nitelikte.

110 ülke hükümeti, ”20‘inci yüzyılın ortasından beri artan ısınmanın insanoğlunun faaliyetlerinden kaynaklanması olasılığı, son derece yüksektir” sonucuna vardı.

Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Michael Jarraud, Stockholm’de bir süre önce düzenlediği basın toplantısında, elde edilen bulguların önemine değindi. Jarraud, ”Elimizdeki bulgular, bugünkü faaliyetlerimizin sadece bizleri değil, gelecek nesilleri de çok derinden etkileyeceğine dair bir uyarı niteliğindedir,” dedi.

Fabrikalarda, binalarda ve otomobillerde, atmosferde ısı tutulmasına neden olan fosil yakıtlar kullanılıyor.

Rapor, Kuzey Kutbu’ndaki buzulların, önceki tahminlere oranla daha hızlı eridiğini ve deniz seviyesinin daha hızlı yükseldiğini doğruluyor. Rapor ayrıca iklim ve sıcak hava dalgaları, şiddetli yağışlar gibi aşırı hava olayları arasındaki ilişkiye dikkat çekiyor.

İklim değişikliğini inkar edenler, atmosferin 15 yıldır daha yavaş ısındığını iddia ederek bazı bilimsel bulgulara karşı çıkıyordu. Ancak Birleşmiş Milletler’in iklim alanındaki en yetkili ismi Christiana Figueres, bulguların, panelin 2007 yılında yayınladığı ve küresel ısınmanın tartışılmaz bir gerçek olduğuna dair değerlendirmesini yinelediğini söylüyor: ”İklim değişikliği hakkında bildiğimizi sandığımız herşey meğer eksikmiş. Atmosferde biriken sera gazlarının etkisi, sandığımızdan çok daha hızlı ve yoğun bir şekilde hissediliyor. Bu bulgular, iklim değişikliği sorununa karşı bir an önce harekete geçmemiz gerektiğini hatırlatan bir alarm niteliğinde.”

Christiana Figueres, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin son raporunun, küresel iklim görüşmelerinde ilerleme sağlamasını umduğunu söylüyor.

Figueres, ”2015‘te bağlayıcı, küresel bir anlaşmaya varılması gerekiyor. Yürürlüğe girecek anlaşma, tüm ülkeleri kapsayacak nitelikle olmalı. Birçok hükümet, şimdiden bu konuda çalışmalar yürütüyor,” diyor.

Liderler ve uzmanlar, Polonya’nın başkenti Varşova’da bu ay yapılacak iklim müzakerelerinin bir sonraki ayağında biraraya gelecek. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli, önümüzdeki yıl ise iklim değişikliğinin etkileri ve bu konuda neler yapılması gerektiğine dair bir rapor hazırlayacak.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG