Erişilebilirlik

Küresel Bankacılık Skandalında 3 bin 105 Türk


İngiliz Bankası HSBC'nin Cenevre şubesine vergi kaçırmak için gizli hesap açan 60 ülkeden müşteriler arasında Türkiye de var; Türk müşterilere ait hesaplar 3,5 milyar dolara yaklaşıyor

Dünya Araştırmacı Gazeteciler Derneği, 60 ülkeden İngiliz Bankası HSBC’nin İsviçre’deki hesaplarına vergi kaçırmak için aktarılan milyarlarca Euro’luk hesapları açıkladı. Fransız Le Monde gazetesinin dünyadan 45 medya kuruluşuyla birlikte yayınladığı habere göre, dünyanın en büyük bankalarından İngiliz HSBC’nin, Cenevre Şubesi aracılığıyla, aralarında uluslararası suç şebekeleri ve diktatörler de dahil binlerce müşterisinin vergi kaçırmasına yardımcı olduğu ve bu yolla kâr elde ettikleri ortaya çıktı. Haberde, HSBC’nin müşterilerini vergi kaçırmaya özendirerek, mevduatlarını Panama ve Virjin Adaları’ndaki off-shore bankalarda sakladıkları iddia edildi. Le Monde yolsuzluk miktarının 180 milyar Euro’yu aştığını öne sürdü.

Fransız Le Monde ve dünyanın pek çok gazetesinde yer alan ve “SwissLeaks” adı verilen skandalda, gazeteciler İsviçre’deki gizli hesap sitemine neşter attı. Eski HSBC çalışanı, bilgisayar uzmanı Herve Falciani sayesinde ortaya çıkan Cenevre HSBC Bankası’nın gizli hesaplarında dünyanın pek çok yerinden aralarında siyasetten sanata, iş dünyasından spor dünyasına kadar pek çok ünlü ismin milyarlarca dolarlık vergi kaçırdığı belirtildi.

Le Monde muhabirleri paylaştı

Le Monde muhabirleri Gerard Davet ve Fabrice Lhomme, aylar önce ele geçirdikleri gizli hesapları Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) ile paylaştı. Böylece bilgileri yalnızca Le Monde gazetesi değil, İngiltere’den The Guardian ve BBC, Almanya’dan Süddeutsche Zeitung, Belçika’dan RTBFgibi büyük medya kuruluşları da eş zamanlı olarak yayınladı. ICIJ aracılığıyla 47 ülkeden 154 gazeteciyle paylaşılan verilere göre, özellikle 2005-2007 yılları arasında HSBC Cenevre şubesinde açılan hesaplarda, Panama ve Virgin Adaları’ndaki Offshore bankalar aracılığıyla, müşterilerinin servetlerini vergi denetiminden saklamasına yardımcı oldu.

Türkiye’den 3 bin 105 kişinin adı var

Hesaplarda en yüksek miktarda parası bulunan müşteriler bakımından ilk beş sırayı İsviçre, İngiltere, Venezuela, ABD ve Fransa aldı. İsviçre'den 11 bin 235, Fransa'dan 9 bin 187, İngiltere'den 8 bin 844, Brezilya'dan 8 bin 667, İtalya'dan 7 bin 499, İsrail'den 6 bin 554, ABD'den 4 bin 183, Arjantin'den 3 bin 625, Türkiye'den 3 bin 105 ve Belçika'dan 3 bin 200 kişiye ait hesap açılmış. Türkiye'ye ait hesapların ise 3,5 milyar dolara yaklaştığı belirtiliyor.

Türkiye, 3 bin 105 müşteri ile listelenen 34 ülke arasında 9. sırada yer aldı. Türkiye, açılan gizli hesaplardaki para miktarına göre yapılan sıralamada ise 3,5 milyar dolar ile 23. sıraya yerleşti. Bankaya en yüksek miktarda para yatıran Türk müşterinin hesabı ise 263 milyon dolar olarak açıklandı.

Politikacıdan sanatçıya.... Herkes var !

HSBC'nin Cenevre şubesinde, binlerce müşterisinin vergi kaçırmasına olanak veren yöntemler kullanıldığı ve bankanın müşterilerine bu konuda kolaylık sağladığı iddiası da ortaya atıldı. Le Monde’a göre, HSBC, 10 ülkeden 30 binden fazla hesap aracılığıyla, zengin müşterilerin vergi kaçmasına yardım etti. Fas Kralı 6. Muhammed, Ürdün KralıAbdullah, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın kuzeni Rami Makhlouf, Haitili Bakan Frantz Merceron, Monaco Prensesi Charlotte ile birlikte yaşayan Fransız komedyen Gad Elmaleh, ünlü Fransız kuaför İmparator’u Jacques Dessange, manken Ella McPherson, İngiliz şarkıcı Phil Collins, Mısır eski ticaret bakanı Rachid Mohamed Rachid’in isimleri yer alıyor.

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu ICJI yaptığı açıklamada, bu isimlerden çok daha vahim isimlerin listede yer aldığı, BM’nin kara listesindeki uluslararası uyuşturucu ve silah kaçakçıları ile savaş zenginlerinin de bankada gizli hesapları olduğunu öne sürdü.

HSBC kabul etti

HSBC’den yapılan yazılı açıklamada ise “Bankanın kurallara uygun hareket etme ve vergi şeffaflığını, kar etmenin önünde gördüğü” ifade edilerek, “HSBC, bankacılık hizmetlerinin vergi kaçırmak için ya da kara para aklamak için kullanılmasını engellemek amacıyla önlemler aldı. 2007’den bu yana reformların yerine getirilmesi için önemli adımlar atılmıştır. Yeni HSBC standarları nedeniyle katı kurallara uymak istemeyen bazı müşterilerimiz bankadan ayrılmıştır” denildi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG