Erişilebilirlik

Kürdistan Sosyalist Partisi 35 Yıl Sonra Döndü


1974 yılında ‘yasadışı’ olarak kurulan ve Kürt sorununun çözümünde silahı reddeden Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) yönetimi, 35 yıl önce terk ettikleri Türkiye’ye geri döndü. PSK Genel Sekreteri Mesut Tek, legal siyaset yapmak için döndüklerini söyledi. Tek, süren çatışmalarla ilgili Türkiye ve PKK’ya şiddetten vazgeçme çağrısı yaptı.

1970’li yılların Kürt Siyasetinde önemli partilerinden olan Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), 2014 yılındaki kongresinde yasal siyaset için Türkiye’ye dönme kararı aldı. Kararın ardından 35 yılı aşkın bir süredir yurtdışında yaşayan PSK Genel Sekreteri Mesut Tek ve 40 arkadaşı Türkiye’ye döndü.

Tek ve arkadaşlarının ilk durağı Diyarbakır oldu. PSK Yönetimi Diyarbakır’da düzenlenen toplantıda, eski siyaset arkadaşlarıyla bir araya geldi. Toplantıda bir konuşma yapan Tek, sözlerine kendisini arayan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a teşekkür ederek başladı. Tek geliş amacının yeni bir parti kurmak olmadığını belirterek, ”35 yıl 6 ay önce bugün Diyarbakır’dan ayrıldım. Diyarbakır’da kalıp çalışmalarımı buradan sürdürmek istiyorum.Gelişimin nedeni, kongrede çalışmalarımı artık legal alanda yapma kararı aldık. Partimiz kurulduğu zaman şartlar buna müsait değildi. Kürt partisinin kurulması değil Kürtçe kelime kullanmak bile mümkün değildi. Biz illegal şartlarda parti kurup çalışmak zorunda kaldık. Sonra bölgenin Türkiye’nin Kürdistan’ın değişmesi üzerine kongremiz çalışmamızı legal yapmaya karar verdi. Bundan böyle PSK tarihinde yeni bir sayfa açıldı. Sadece partimizi legalleştirme değil, yeni bir paradigma, yeni bir program yapmak istiyoruz. Önümüzdeki günlerde Kürt siyasi partilerinin yakınlaşmasına önem vereceğiz. Ortak çalışabilecekleri bir programda birlikte çalışmalıyız. Birbirine yakın siyasi partileriyle birlikte çalışabiliriz. 40 arkadaşımla birlikte geldik ama yeni bir parti kurmaya gelmedik. Biz siyasi çalışmalarımızı legal alana taşımaya geldik. Biz hiçbir partinin alternatifi değiliz, biz Kürdistan’daki sistemin alternatifiyiz. Diğer partilerle birlikte çalışabiliriz” dedi

Tek, bir soru üzerine Türkiye’ye ve PKK’ya şiddeti durdurma çağrısı yaptı. Tek, “Kürtlerin artık şiddete başvurmasına gerek yok. Kürtlerin haklarını alması için şiddetin zamanı geçmiştir. Türkiye gibi bir ülkede, düşünceni söyleyebiliyorsan, bağımsız Kürdistan isteyen bir parti kurabiliyorsan, Kürt sorununu tartışılabiliyorsan silaha gerek yok. Bana göre Kürtler ulusal haklarını almak için silahları gündemden çıkarıp legal barışçı demokratik ve sivil toplum çalışmalarına ağırlık vermelidir. Türkiye operasyonlarını durdurmalı, Kürtler de şartsız ve ön koşulsuz ateşkes ilan edilmeli” diye konuştu.

Çözüm sürecinde yaşanan gelişmelere de değinen Tek, “Kürt sorunun amaçlayan bir süreç değildi. Hükümetin beklentileri farklıydı PKK’nin farklıydı. Hükümetin beklentisi, PKK’yi silahsızlandırmak. PKK’ye silah bıraktırmak ve bazı palyatif adımlarla Kürt sorununu çözdük demektir. Bu politika başarıya ulaşmadı. PKK’nin de bu süreci kendisi açısından okuduğunu bu çatışmasızlık ortamından yararlanarak, Kuzey Kürdistan’da kendisine göre KCK sistemini oluşturmak istedi. Tarafların samimi davranmadığı kendi hedeflerine ulaşmak amacıyla başlattıkları süreçlerin başarıya ulaşma şansı yoktu. AK Parti Kürt ulusal hareketinin gözü kapalı AK Parti düşmanlığı yapmasının Kürtlerin çıkarına olduğunu düşünmüyorum. Kürtler o dönemde iyiyle kötü arasında seçim yapmadı kötü ile daha kötü arasında seçim yaptılar” şeklinde konuştu.

HAK-PAR’ın şimdiki lideri Kemal Burkay tarafından 1974 yılında kurulan PSK, Kürt sorununun çözümünde silahı ve şiddeti reddeden, federasyona dayanan bir çözümü savunuyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG