Erişilebilirlik

‘Kulaklarımıza Pamuk Tıkayıp Yatıyoruz’


Diyarbakır’ın Sur İlçesindeki sokağa çıkma yasağı ve operasyonlar 22’nci gününe girdi. Göç edebilenler etti, edemeyenler ise bomba sesleri altında yaşamaya çalışıyor. Kalanların çoğu günlerdir uyuyamamaktan şikayetçi.

Sur’da tankların da katıldığı operasyonların en net görüldüğü yerlerden biri Dicle Üniversitesi. Mahallede yakınları bulunanlar öğle saatlerinde burada toplanarak patlamaları ve silah seslerini dinliyorlar. Bekleyenlerden biri dikkat çekiyor. Çevredekilere mahalleden nasıl kaçtığını anlatıyor. Üniversite’nin hastanesinde çalışıyor. 5 çocuk babası olduğunu anlatan bu kişi, uyumak için kulaklarına pamuk tıkadıklarını söyledi. İsminin yazılmasını istemeyen Hasırlı Mahallesi sakini, ”Kulaklarımıza pamuk tıkayarak yatıyoruz. Bazen dışarı çıkıyorum, bazen çıkamıyorum. Polis kedi geçse ateş ediyor. Çocuklarımız yatamıyor, okula gidemiyor. Aç susuz kaldık, kulaklarımıza pamuk tıkamazsak uyuyamıyoruz. Geçenlerde bomba atıldı, kızımın kulaklarını sıkıca kapattım. İmkanım olmadığı için çıkamıyorum. Ağabeyim, kardeşim ve babamın yaşadığı evler yıkıldı. Oradan kaçarak başka eve sığındılar” dedi.

Sur İlçesinde, yasak olmayan mahallelerde hareketlilik var. Kimisi geliyor, kimisi gidiyor. Sokağa çıkma yasağı kapsamındaki Yoğurt Pazarı Sokak'ta yaşayan 6 çocuk babası Memduh, 22 gün sonra ilk kez sokağa çıktı. Günlerdir uykusuz olan Memduh, “22 gecedir uykusuzum. Gündüzleri biraz uyuyorum, 22 gündür hepimiz uykusuz kaldık. 22 gün sonra ilk kez evden çıkabildik ve mahalleyi terk ettik. Gidip bir yerlerde misafir olacağız, bir daha geri dönemeyiz” diye konuştu.

Seslerden etkilenen sadece yasaklı mahallelerde yaşayanlar değil. Çatışmaların uzağında yaşayanlar da seslerden rahatsız oluyor. Bunlardan biri de soyadının yazılmasını istemeyen Osman isimli bir mahalle sakini. Top seslerini net bir şekilde duyduğunu anlatarak, “Yüksek yerlerde keskin nişancılar var. Biz ne yapabiliriz ki alıştık artık. Önceleri ön odalarda oturamazdık, arka odaya gidiyoruz. Çocuklar zaten yorgunluktan uyuyorlar. 2-3 gün yatamıyor 4’ncü gün yatıyorlar” şeklinde konuştu.

Sur’da gezerken, şiddetli bir patlamaya tanıklık ediyoruz. Operasyonların sürdüğü bir sokağa giren askerlere uzaktan kumandalı patlayıcıyla saldırı düzenlendi. Saldırıda 1 asker yaşamını yitirirken, 5 asker ve 1 sivil yaralandı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG