Erişilebilirlik

Kül Bulutu Bu Kez Almanya'da Havaalanı Kapattırdı


In this image from television, people watch a plume rising from the Grimsvotn volcano in Iceland, May 25 2011
In this image from television, people watch a plume rising from the Grimsvotn volcano in Iceland, May 25 2011

İzlanda’da Grimsvötn buzulu altındaki volkanın püskürttüğü toz bulutu bugün Almanya’da hava trafiğini adeta felç etti. Avrupa hava sahasının güvenliğinden sorumlu kuruluş Eurocontrol, kül bulutunun görüş mesafesini engellemesi nedeniyle Almanya’nın kuzeyindeki üç büyük uluslararası havalimanını sabah saatlerinde trafiğe kapattı. Hamburg ve Bremen havaalanlarının yanı sıra kül bulutundan etkilenen Berlin’deki iki alan da bugün sabah kapatıldı.

Almanya Ulaştırma Bakanı Ramsauer, öğleden sonra Almanya saati ile 14’de iniş-kalkışlara yeniden izin verildiğini açıkladı. Bakan, Grimsvötn’den gelen kül bulutunun geçen yıl gene İzlanda’daki Eyjafjallaokull volkanının püskürttüğü kül bulutunun açtığı kaostan daha dar kapsamlı olduğunu, volkandaki faaliyetin zayıfladığını ve önümüzdeki günler için yeni bir uçuş yasağı beklemediğini açıkladı. Bugünkü önlemler nedeniyle söz konusu havalimanlarında planlanan toplam 300 iniş ve kalkış iptal edilirken, onbinlerce yolcu alanlarda beklemek zorunda kaldı, aşırı yüklenme nedeniyle trenler ve karayolarında kaos yaşandı. Alman havayolu şirketleri sefer iptalleri ve havaalanlarının kapatılması sonucu sadece bir günde ekonomik zararı 200 milyon Euro olarak tanımlarken, Türk hava Yolları’nın öğleden önce yapılması planlanan Almanya uçuşları gecikmeli olarak gerçekleştirilebildi. Başta Lufthansa olmak üzere diğer hava yolu şirketlerinin Almanya’dan Türkiye’ye seferleri ise kısmen iptal oldu.

Öte yandan bağırsak enfeksiyonuna yol açan ve geçen hafta sonunda ilk kez tespit edilen, ölümlere de yol açan bir virüs Almanya’da büyük paniğe neden oldu. EHEC adı altında bilinen virüsün, çok büyük bir hızla yayıldığı, şu ana kadar en az üç kişinin yaşamını yitirdiği, mikrobu kapan yüzlerce kişinin ise kaldırıldığı açıkladı. Alman Federal Sağlık Bakanlığı, Almanya’da uzun yıllardır görülmeyen bu virüsün bağırsak enfeksiyonu, yüksek ateş ve şiddetli ishalle başladığını, ardından böbrek yetmezliğine sebep olduğunu ve hızlı müdahele gerçekleşmezse ölüme yol açtığı açıkladı.

Yetkililere göre, EHEC adlı mikrop sebze, salata, pastörize edilmemiş süt ürünleri ve çiğ ette bulunduğunu için et ve sebzelerin pişirilmesi, meyvelerin ise sıcak suda yıkanması, ayrıca el temizliğine de özel önem gösterilmesi gerekiyor. Halk arasında konuyla ilgili huzursuzluğun sürdüğü ve sebze satışlarında büyük oranda düşüş olduğu tespit edilirken siyasetçiler ise paniğe neden olmadığını öne sürüyor. Uzmanlar virüsün çıkış nedeni ve noktasının saptanamadığını, şu an için aşısı olmadığını ve bu yüzden önümüzdeki günlerde enfeksiyonlarda artış beklediklerini, ayrıca Almanya’nın komşu ülkelerinde de bulaşma tehlikesinin çok yüksek olduğunu söylüyorlar.

XS
SM
MD
LG