Erişilebilirlik

Küba'da İnternete Erişim Artıyor


Küba'da İnternete Erişim Artıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Amerika ve Küba arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden kurulması, Küba’da internete erişimin güçlendirilmesi için bir fırsat anlamına geliyor. Küba’da şimdiye kadar internetle dış dünyaya erişim neredeyse imkansızdı.

Küba’da şimdiye kadar nüfusun sadece yüzde 5‘inin internete tam erişimi vardı.

Roberto Gonzalez, ”Artık Kübalılar’ın dış dünyayla bağlantı kurması, arkadaşlarıyla görüşebilmesi için internet erişimi sağlanıyor, olumlu bir gelişme” şeklinde konuşuyor.

Roberto Gonzales ve eşi Tania Enriquez, Küba’da hükümetin internete erişim için ön ödemeli kart kullanımını onaylaması üzerine daha çok Kübalı’nın internete gireceğini umuyor.

Küba Hükümeti’ne ait ETECSA telekomünikasyon şirketi her gün kısıtlı sayıda internet kartı satıyor. Yaklaşık iki dolar tutarındaki kartlarla internette yarım saatliğine gezinmek mümkün.

Michel de Armas, ”Herkes kartın nasıl kullanıldığını bilmiyor. Bazıları için kullanım zor, bazıları içinse kolay. Karışık bir durum” diyor.

Galeano Parkı, Küba’da kablosuz internet erişiminin sağlandığı 35 noktadan biri. Ön ödemeli kartlar akıllı telefonlarda, dizüstü ya da tablet bilgisayarlarda kullanılsa da bazı kısıtlamalar var. Tania Enriquses, görüntülü konuşmalar için onaylanmış tek uygulama olan IMU’yu kullanmak zorunda.

Joe Arriola, ”Kapıları açıp iletişime geçme zamanı geldi. İki ülkenin bu açılımdan nasıl yararlanabileceğini görmek ilginç olacak. Hem Amerika hem Küba, açılımdan büyük yarar sağlayacak” diyor.

Küba Hükümeti’ne göre Amerikan ambargosu nedeniyle internet hizmetleri sadece uydu aracılığıyla sağlanıyor. Ancak iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin yeniden kurulmasıyla teknoloji şirketlerinin Küba’da güçlü bir internet altyapısı oluşturması bekleniyor. Ön ödemeli kart satışı, çok yakında sinyal verici kulelerin, fiberoptik kablo ağlarının ve akıllı telefon satışlarının habercisi olabilir.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG