Erişilebilirlik

Küba'da Halk Gelecekten Umutlu


Küba'da Halk Gelecekten Umutlu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

Amerika’nın Küba’yı resmi olarak terörü destekleyen devletler listesinden çıkarması komünist adada kutlanırken birçok Amerikalı’yı da sevindirdi. Geçen hafta alınan karar Soğuk Savaş döneminde rakip olan iki ülkenin 50 yıl önce kopan diplomatik ilişkileri tekrar kurması açısından önemli bir adım

Amerika’nın Küba’yı resmi olarak terörü destekleyen devletler listesinden çıkarması komünist adada kutlanırken birçok Amerikalı’yı da sevindirdi. Geçen hafta alınan karar Soğuk Savaş döneminde rakip olan iki ülkenin 50 yıl önce kopan diplomatik ilişkileri tekrar kurması açısından önemli bir adım. Zlatica Hoke haberinde ABD’nin Küba’ya uyguladığı ticaret ambargosunun Kongre konuyla ilgili karar alıncaya kadar devam edeceğini bildiriyor.

Amerika kararını açıkladı. Birçok Kübalı bunu, uzun süredir devam eden bir adaletsizliğin sonlanması olarak görüyor.

Kübalı bu kadın, “Biz her zaman barış ve dayanışma için mücadele ettik. Bu listeye konmamız adil değildi. Şimdi adalet yerini buldu” şeklinde konuşurken, bir diğer Kübalı, “Küba her zaman terörden etkilendi ama kendisi terör destekçisi değildi. Hiçbir yere bomba koymadı. Bu nedenle bu listede olmayı hak etmiyordu” diyor.

Küba 1982’de Afrika’da ve Latin Amerika’da ayaklanmacıları desteklemesi nedeniyle bu listeye alınmıştı. Ancak Havana uzun süre önce yabancı ülkelerdeki ayaklanmalara desteğini sonlandırdığını açıklamıştı. Küba Devlet Başkanı Raul Castro listeden çıkarılmalarını Washington’la diplomatik ilişkilerin tekrar kurulması için ön şart olarak göstermişti. Ancak bazı Amerikalı siyasetçiler Küba’yla ilişkilerin düzeltilmesine karşı çıkıyor.

Senatör Marco Rubio, “Bu baskıcı Küba hükümeti adına bir zafer. Ancak ezilen Küba halkı için önemli bir geri adım” diyor.

Amerikan hükümetiyle birkaç görüşmeden sonra Küba’da hükümet Mart ayında adanın ilk ücretsiz, halka açık internet hizmetini Havana kültür merkezinde hizmete sundu.

Alexis Leyva, “Umarım Küba’da iletişim maliyetleri Amerika’yla açılan bu yeni kapı sayesinde düşecek ve bu ülkenin çok daha fazla şeyi gerçekleştirmesine olanak sağlayacak.”

Seyahat sınırlamalarının hafifletilmesi birbirlerini yıllardır görmeyen aile üyelerinin görüşmesine olanak sağladı ve ilk kez Amerikalı bir sanatçının Havana’daki uluslararası bir sanat festivaline davet edilmesine yol açtı. Duke Riley’in eseri ayaklarına ışık bağlı 500 güvercinin serbest bırakılmasından oluşuyordu.

STÜDYO VOA

“Görüş ayrılıkları olsa bile İsrail’in güvenliğine taahhüdümüz sağlam” – 7 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:27:46 0:00
XS
SM
MD
LG