Erişilebilirlik

Küba'da Değişiklik Hala Yavaş


Amerikan hükümetinin görüşlerini yansıtan yorum

14 yıldan beri Küba Komünist Partisi, yönetim değişikliğini gerçekleştirmek ve Raul Castro’nun 2008’de devlet başkanı olduktan sonra açıklanan yeni hükümet politikalarını destekleme amacıyla ilk kongresini düzenledi. Aradan geçen uzun zaman Küba’da değişikliğin ne kadar yavaş ilerlediğinin kanıtı oluyor.

Politbüro ve Merkez Komitesinin üyelerinin yarısının değişmesine rağmen birçok Kübalının umut ettiği kuşak değişikliği konusunda hiçbir işaret yok. Siyasi kontrol, hala Küba’yı 52 yıldır yöneten Castro yanlısı grubun elinde. Bu grubun bazıları Raul Castro savunma bakanıyken kara ve danis kuvvetlerinde görev yapan kişiler.

Ocak’da yapılacak parti toplantısında bazı değişiklikler bekleniyor. Bu toplantıda devlet başkanı tarafından bakanlar dahil tüm parti üyeleri için görev süresi sınırı getiren öneri ele alınacak.

Görev süresinin sınırlanması doğru yolda atılmış önemli bir adım. Ancak bu adım tekbaşına Küba halkının ekonomik ve siyasi geleceklerini demokratik yoldan tayin etmelerini sağlamayacak. Birçok reforma ihtiyaç var ve Amerika, Küba hükümetiyle bu ve diğer önemli konularda temas kurarak bu tür bir demokratik değişimi destekleyen politikalarını ilerletmeye kararlıdır.

XS
SM
MD
LG