Erişilebilirlik

Küba’ya ABD Bayrağını Kerry Çekecek


Küba’da Amerikan bayrağı 1961 yılından beri ilk kez yarın dalgalanacak. Amerika ve Küba’nın diplomatik ilişkileri tekrar başlatma kararıyla sağlanan ilerlemenin sonucu olarak Dışişleri Bakanı John Kerry yarın Amerikan bayrağının Havana’daki ABD büyükelçiliği önüne çekilme törenine katılacak.

Ancak yarım yüzyıldır devam eden kötü ilişkiler nedeniyle iki ülke arasında hala çözülmesi gereken sorunlar var.

Fidel ve Raul Castro’ya muhalefetleri nedeniyle uzun süredir Amerika’nın destek verdiği Kübalı muhalifler, Kübalı yetkililerin boykotundan çekinilmesi nedeniyle, Havana sahilindeki ABD büyükelçiliğinde yapılacak törene davet edilmedi.

Ancak Kerry tören sonrasında bir grup muhalifle büyükelçilik rezidansında görüşecek.

Telemundo televizyonuna konuşan Kerry, bayrak törenini “hükümetler arası bir an,” olarak nitelendirdi ve yerin dar olması nedeniyle resepsiyonun törenden sonra yapılacağını belirtti. Kerry, resepsiyona katılımın daha geniş olacağını ve aralarında muhaliflerin de olduğu, toplumun daha geniş kesimlerini temsil eden kişilerin de orada bulunacağını kaydetti.

Kerry, 'birinci derecede önemli konu, Amerika’nın Küba’da devletle ilişki içinde olmasının, ülkede var olmasının ve Küba halkıyla ilişki kurmasının, Kübalılar’a yardımcı olacağı düşüncesidir' dedi.

Küba, Amerika sahilinden 145 kilometre uzakta bulunuyor. Ancak iki ülke Fidel Castro’nun 1959’da iktidarı ele geçirmesinden sonra 1961’te diplomatik ilişkilere son vermişti. Küba lideri Raul Castro ve ABD Başkanı Barack Obama, geçen Aralık’ta iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin tekrar kurulacağını açıklamış, bunun sonrasında da Amerika Küba’ya yönelik ticaret ve seyahat kısıtlamalarını yumuşatmıştı.

Ancak Amerika içinde Castro rejimi ile ilişkilerin geliştirilmesine karşı olanlar da var.

Miami’de büyük nüfusa sahip Küba asıllı Amerikalılar'ın bir kısmı böyle düşünürken, genç Küba asıllı Amerikalılar arasında ülkeyle ilişkilerin geliştirilmesini isteyenlerin sayısının daha fazla olduğu bildiriliyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG