Erişilebilirlik

'Kırsal Kesimde Yaşayan Kadınlar İçin Sağlık Hizmetleri Geliştirilmeli'


Kamu sağlığı yetkilileri, kırsal kesimlerde yaşayan kadınlarla ilgili sağlık programlarının arttırılması çağrısında bulunuyor. Yetkililer, bu konuda yapılacak yatırımların hedefinin tropik hastalıkları önlemek ve üreme sağlığı hizmetlerine erişimi kolaylaştırmak olması gerektiği görüşünde.

Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Doktor Margaret Chan, Londra’da hayırseverlere ve ülke liderlerine seslendiği konferansta, kırsalda yaşayan kadınlar için sağlık hizmetlerini geliştirmek amacıyla daha çok yatırıma ihtiyaç olduğunu söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü, kırsalda yaşayan kadınları ekonomik açıdan güçlendirmenin, hayati önem taşıyan ilaç ve temel sağlık hizmetlerine erişimlerini sağlamakla gerçekleştirilebileceğini bildiriyor.

Gates Vakfı kurucusu Bill Gates, ”Çok büyük hedefler belirledik,” diyor.

Microsoft’un başkanı Bill Gates, dünyada bir milyar kişiyi etkileyen tropik hastalıklarla mücadele etmek için başlatılan kampanyaya öncülük ediyor.

Gates Vakfı’ndan Doktor Julie Jacobson, tropik hastalıklarla mücadelenin, kırsalda yaşayan kadınlara yardım hareketi olduğunu söylüyor: ”Kadınlar, trahom nedeniyle kör oluyor ve bu durum hem kendilerini hem de ailelerini etkiliyor. Lenfatik flariasis, şistozomiaz gibi hastalıklarsa sadece idrar yollarına zarar vermekle kalmıyor, genital organları da etkiliyor. HIV virüsü kapmada da bir risk faktörü olan bu hastalıklar daha önce çok ciddiye alınmıyordu. Oysa bağışlanan bu tabletlerle HIV tehdidini 3-4 kat azaltabiliriz.”

Birleşmiş Milletler’in üreme sağlığından sorumlu yetkilisi Maureen Greenwood-Basken de aynı görüşte.

Yetkili, kadınların ve kız çocuklarının sosyal değişimde son derece büyük rol oynayabileceğinin anlaşıldığını söylüyor.

Greenwood-Basken ayrıca kadınların üreme sağlığı iyileştirildiğinde toplum içindeki görevlerini çok daha etkili biçimde yerine getireceklerini belirtiyor.

Greenwood-Basken, ”Kadınların doğum kontrolüne erişimleri sağlandığında anne ve bebek sağlığı açısından büyük gelişme olduğunu görüyoruz. Doğan çocuklarını daha iyi besleyip büyütebiliyorlar. Çocukların eğitim alma şansı artıyor. Anneler ekonomik hayata katkıda bulunuyor, aileler de toplumlar da daha sağlıklı ve güçlü oluyor,” diyor.

Uzmanlar kadınların ve kız çocuklarının sağlık ve eğitimine ve ekonomik gelişimine yapılan yatırımların herkesin yararına olacağını söylüyor.

XS
SM
MD
LG