Erişilebilirlik

Uluslararası Kriz Grubu'ndan PKK Raporu


Uluslararası Kriz Grubu'ndan PKK Raporu
Uluslararası Kriz Grubu'ndan PKK Raporu

Kriz Grubu raporunda Türkiye'de reform sürecinin yeniden başlaması, PKK'nın saldırılara son vermesi çağrısında bulunuluyor

Uluslararası Kriz Grubu, “Türkiye: PKK İsyanına Son Vermek” başlıklı raporunda Türkiye’nin reform sürecini yeniden başlatması, PKK’nın saldırılara son vermesi ve Kürt milliyetçilerinin de mücadelelerini meşru zemine çekmesi gerektiğini vurguladı.

Uluslararası Kriz Grubu adlı düşünce kuruluşu İstanbul/Brüksel mahreçli raporunda krizin çözümü için taraflara önerilerde bulunuyor.

PKK’nın saldırılarına son dönemde hız verdiği belirtilen raporda “PKK, terör ve militan saldırılarına derhal son vermeli; Türk yetkililer de şiddete son verme hedefiyle olayın tırmanmasını kontrol altına almalı,” deniyor. Askeri taktiklerin 1990’lı yıllarda Kürt soruna çözüm getirmediğini belirten Uluslararası Kriz Grubu, reformlara hız verilmesi gerektiğini savunuyor. Raporda, Kürt milliyetçilerinin Türkiye içinde şiddet içermeyen, meşru bir zeminde hareket edeceklerini beyan etmekle birlikte Parlamento boykotuna son vermeleri gerektiği vurgulanıyor. Uluslararası Kriz Grubu uzmanları, “Türkiyeli Kürtlerin uzun süredir bastırılan evrensel hakları sadece Parlamento’da şekillenecek reformlarla kazanılabilir,” diyor. Reform çağrısında bulunan raporda şu ifadelere yer veriliyor: “Türk yetkililer radikal hukuki, sosyal ve siyasi önlemler alarak Türk Kürtlerinin tam olarak saygın vatandaş olduklarını ikna etmeli. Yetkililer, şiddetten uzak duran milliyetçilere açılımda bulunmalı ve PKK’nın silahsızlandırılması konusundaki uzun süredir devam eden müzakerleri terk etmemelidir – buna hapisteki liderleri Abdullah Öcalan da dahil.”

Uluslararası Kriz Grubu raporunda tüm eksiklerine rağmen Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) başlattığı Demokratik Açılımın ilerlemenin en iyi yolu olduğunu savunuluyor

Türk yetkililere ve Kürt milliyetçilerine 11 öneride bulunan raporda, “Türkiye’nin en acil ve tehlikeli sorununun kökündeki sorunları çözmek için Ankara, cesur adım atma zorunluluğuyla karşı karşıya” deniyor.

Öneriler:

Uluslararası Kriz Grubu’nun “Türkiye: PKK İsyanına Son Vermek,” başlıklı raporunda, Türk yetkililere şu önerilerde bulunuluyor: “Tüm etnik grupların evrensel insan haklarının verilmesi amacıyla reform programı yeniden başlatılmalı; bunun için: yasal düzenlemelerden etnik ayrımcılığa işaret eden tüm maddeler çıkarılmalı; terörle mücadele yasası ve diğer düzenlemelerde değişiklik yapılarak (gösteri düzenleyerek, konuşarak veya yazı yazarak) Kürt milliyetçiliğini destekleyenlerin terörist olarak hapsedilmemesi; Türkçe resmi eğitim dili olmakla birlikte talebe göre yerlerde Kürtçe’nin okullarda serbest bırakılması; yerel yönetimlerde Kürtçe hizmet sunulması…” Raporda ayrıca Türkiye’nin Kuzey Irak’ta hava bombardımanından kaçınması; kara harekatı yönündeki baskıya direnmesi – kara harekatı düzenlenecekse de bunu Irak’la koordinasyon içinde yapması çağrısında bulunuluyor. Kriz Grubu raporunda, silahlı gruplara karşı askeri yöntemlerden ziyade asayişi sağlayacak yöntemlere yönelmeleri ve af programı hazırlanması gerektiği belirtiliyor. Kriz Grubu raporunda, yüzde 10 seçim barajının düşürülmesi ve Kürt milliyetçililerle diyaloga gidilmesi çağrısı da yapılıyor.

Uluslararası Kriz Grubu, Kürt milliyetçilerinin de PKK’nın saldırılara son vermesi konusunda ısrar etmesi ve davalarında meşru kanalları kullanmaya bağlı olması gerektiği görüşünü savunuyor . Bunun için Kürtlerin siyasi boykota son vermesi, reform yolunda samimi bir şekilde çalışması, Türklerin görüşlerini kışkırtacak açıklamalardan kaçınması, demokratik açılımın yeniden başlatılması için AKP’yle çalışması ve taş/Molotof kokteyli atma gibi şiddet eylemlerine son vermesi gerektiği vurgulanıyor. Raporda, Kürt milliyetçilerinin ayrılıkçı bir hareket oldukları izlenimini yıkmaları ve partilerinin mevcut sistemin içinde çalışmaları güvence vermeleri gerektiği de belirtiliyor.

Uluslararası Kriz Grubu uzmanı Hugh Pope, yeni PKK raporunun ayrıntılarını Amerika'nın Sesi'nden Barış Ornarlı'ya anlattı.



XS
SM
MD
LG