Erişilebilirlik

Kritik Suriye Görüşmeleri Başladı


ABD ve Rusya dışişleri bakanları Cenevre'da görüşme öncesi açıklama yaparken
ABD ve Rusya dışişleri bakanları Cenevre'da görüşme öncesi açıklama yaparken
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov Cenevre’de Suriye’nin kimyasal silahlarını uluslararası kontrol altına amaçlayan amaçlayan görüşmelere başladı.

Kerry görüşme öncesi yaptığı açıklamada diplomasinin Amerika’nın Suriye’ye yönelik olası bir askeri müdahalesini önleyebileceği umudunu dilegetirdi.

Kerry, Amerika ile Rusya’nın kimyasal silahları kimin kullandığı konusunda farklı görüş ileri sürmekle birlikte saldırıda sivillerin öldüğü ve bu silahların bölge için tehdit oluşturduğu konusunda anlaştıklarını söyledi.
Kerry diplomasinin sonuç vereceğini söylemek için çok erken olduğunu ancak Amerika’nın çabalarında ciddi olduğunu da sözlerine ekledi.

Lavrov da Amerika’nın Rusya ile bir ortak görüş bulmak istediğine inandığını vurguladı.

Amerikalı yetkililer kimyasal silahların kontrol altına alınması ve imhasını öngören Rus planının gerçekleşme şansı bulunduğunu ancak bunun “güç ve karmaşık” bir süreç olacağını belirtiyor.

Öteyandan BM sözcüsü Suriye'den kimyasal silahları yasaklayan uluslararası sözleşmeye katılmak istediğini belirten bir mektup aldıklarını açıkladı.

Bu arada Esat bir Rus televizyon kanalına Suriye’deki kimyasal silahların uluslararası kontrole devrine izin vereceğini ancak bunu Amerika’nın askeri tehditi değil Rusya’nın talebi üzerine yaptığını açıkladı.

Öteyandan Obama yönetimi yetkilileri haber kuruluşlarına Amerikan Merkezi İstihbarat Örgütü CIA’nin Suriyeli isyancılara ilk kez hafif silahlar iletmeye başladığını bildirdi.

Ancak Özgür Suriye Ordusu komutanı General Salim İdris Amerikan radyosu NPR’e Amerika’dan henüz silah almadıklarını açıkladı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG