Erişilebilirlik

Kırgızistan'da Ölü Sayısı 40'a Yükseldi


Kırgızistan’da hükümet karşıtı gösterilerde en az 40 kişinin öldüğü, 400’ü aşkın kişinin yaralandığı bildiriliyor

Kırgızistan’da hükümet karşıtı gösterilerde en az 40 kişinin öldüğü, 400’ü aşkın kişinin yaralandığı bildiriliyor.

Başkent Bişkek’te hükümet merkezinin kapılarını zırhlı bir araçla kırarak geçen göstericiler devlet televizyon istasyonunu da ele geçirdi. Ayrıca binlerce kişi parlamento binasına saldırdı ve savcının bürosunu ateşe verdi.

Görgü tanıkları, polisin göstericilere karşı önce göz yaşartıcı bomba ve lastik mermi kullandığını ancak daha sonra ateş açtığını söylüyor.

Muhalefet liderleri yeni bir hükümet kurduklarını ve istifasını istedikleri Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev’le görüşme halinde olduklarını açıkladı. Muhalefet liderleri Bişkek’teki çatışmalarda en az 100 kişinin öldüğünü de iddia ediyor.



Kuzeybatı’daki Talas kentinde göstericiler İçişleri Bakanı Moldomus Kongantiyev’i döverek yaraladı. Bakanın yara durumu hakkında çelişkili haber alınıyor. Göstericiler ayrıca Talas’taki emniyet müdürlüğü binasına da saldırdı.

Başbakan Daniyar Usenov, göstericileri ‘haydutlar’ olarak nitelerken bazı muhalefet liderlerinin tutuklandığı açıklandı.

Tutuklananlar arasında Almazbek Atambayev ve eski Meclis Başkanı Ömürbek Tekebayev de bulunuyor. Temir Sariyev de Moskova dönüşünde dün havaalanında tutuklandı.

Birçok yerde Internet erişiminin yasaklı olduğu bildirildi.

Bişkek’teki Amerikan Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada siyasi gerginlikten büyük kaygı duyulduğu belirtildi ve ilgili tüm taraflar gerginliği gidermek üzere diyalog sürecine çağrıldı.

XS
SM
MD
LG