Erişilebilirlik

Kırgızistan'da Olağanüstü Hal İlan Edildi


Başkent Bişkek'te hükümet aleyhtarı gruplarla polis arasında çıkan çatışma sonrasında ülkede olağanüstü hal ilan edildi. Çatışmalarda 17 kişinin öldüğü iddia ediliyor

Kırgızistan hükümeti, olağanüstü hal ilan etti. Karar, hükümet karşıtı grupların yaptığı gösteri sırasında çıkan çatışmalar sonrasında alındı.

Başkent Bişkek’teki gösteriye katılanların 17 kişiyi öldürdüğü iddia edildi. Hükümet kaynakları da en az 140 kişinin yaralandığını açıkladı.

Görgü tanıkları, polisin göstericilere karşı önce göz yaşartıcı bomba ve plastik mermi kullandığını ancak daha sonra gösteriyi dağıtmak amacıyla ateş açtığını iddia ediyorlar. Göstericilerin, hükümet binasının kapısını zırhlı bir araçla kırmaya çalıştıkları da gelen haberler arasında.

Bişkek’te toplanan binlerce gösterici baskıcı politikalarından rahatsızlık duyduğu Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev’in istifasını istiyor.

Dünkü gösteriler sırasında da en az 85 kişi yaralanmıştı. Başbakan Daniyar Usenof muhalefet gruplarını ‘haydutlar’ olarak niteledi. Bu arada bazı muhalefet liderlerinin tutuklandığı açıklandı.

Tutuklananlar arasında Almazbek Atambayef ve eski Meclis Başkanı Ömürbek Tekebayef de bulunuyor. Temir Sariyef de Moskova dönüşünde dün havaalanında tutuklandı.

Birçok yerde Internet erişiminin yasaklı olduğu bildirildi.

Bişkek’teki Amerikan Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada siyasi gerginlikten büyük kaygı duyulduğu belirtildi ve ilgili tüm taraflar gerginliği gidermek üzere diyalog sürecine çağrıldı.

XS
SM
MD
LG