Erişilebilirlik

Kırgızistan'da Muhalefet İktidarı Ele Geçirdi


Geçici hükümetin başına getirilen muhalefet liderlerinden eski Dışişleri Bakanı Roza Otunbayeva, Celalabat’a kaçtığı sanılan Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev'in istifasını istedi

Kırgızistan'da hükümet aleyhine yapılan kanlı gösterilerden sonra muhalefet iktidarı ele geçirdi.

Dün, güvenlik kuvvetleriyle göstericiler arasında çıkan çatışmalarda en az 75 kişinin öldüğü bin kişinin de yaralandığı açıklandı.

Geçici hükümetin başına getirilen muhalefet liderlerinden eski Dışişleri Bakanı Roza Otunbayeva, Celalabat’a kaçtığı sanılan Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev'in istifasını istedi.

Savunma ve İçişleri Bakanlarına yeni atamalar yapıldığını açıklayan Otunbayeva, geçici hükümetin 6 ay görevde kalacağını bildirdi.

Bayan Otunbayeva, ayaklanmadan eski hükümetin baskıcı politikasını sorumlu tuttu ve geçici hükümetin yeni bir anayasa hazırlayacağını duyurdu.

Otunbayeva, ülkedeki Amerikan ve Rus askeri üslerinin statüsünde değişiklik yapılmayacağını da vurguladı.

Eski Devlet başkanı Bakiyev, yönetimi, 2005 yılında, benzeri bir ayaklanmadan sora ele geçirmişti. Muhalefet, “Lale Devrimi” olarak bilinen iktidar değişikliğinin zamanla dikta rejimine dönüştüğünü ileri sürüyor.

5 buçuk milyon nüfuslu Kırgızistan, kişi başına ortalama 2100 dolar yıllık gelirle, dünyanın en yoksul ülkelerinden biri.

XS
SM
MD
LG