Erişilebilirlik

'Kırgızistan'da İşkence ve Keyfi Tutuklamalara Son Verilsin'


İnsan Hakları İzleme Örgütü, Kırgız yetkilileri, ülkedeki Özbeklere yönelik geniş çaplı işkence ve keyfi tutuklama uygulamalarına son vermeye çağırdı

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Kırgız yetkilileri, ülkedeki Özbeklere yönelik geniş çaplı işkence ve keyfi tutuklama uygulamalarına son vermeye çağırdı.

Örgüt, geçen ay Kırgızistan’ın güneyinde yaşanan olayların soruşturulması kapsamında hükümetin, Özbeklere yönelik keyfi bir tutuklama kampanyası yürüttüğünü ve sorumluları cezalandırma çabasında orantısız uygulalara başvurduğunu belirtiyor.

Örgüt adına Kırgızistan’da çalışan bir araştırmacı olan Anna Neistat, Özbeklerin işkence yoluyla itirafa zorlandığını söylüyor.

Örgüte göre gözaltındakilere üzerlerinde sigara yakılarak ya da nefessiz bırakılarak işkence yapıldığına dair çoksayıda belge bulunuyor.

Kırgızistan’ın güneyindeki Oş ve Celalabad’da, Kırgızlar ve Özbekler arasında 10 Haziran’da patlak veren çatışmalarda yaklaşık iki bin kişinin öldüğü tahmin ediliyor.

Kırgızistan’daki geçici hükümet Nisan ayında Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev’in devrilmesinden bu yana düzeni sağlamaya çalışıyor.

XS
SM
MD
LG