Erişilebilirlik

Kırgızistan'da Olağanüstü Hal İlan Edildi


Kırgızistan’da hükümet karşıtı gösteriler devam ederken binlerce kişi parlamento binasına saldırdı ve savcının bürosunu ateşe verdi.

Kırgızistan hükümeti, çatışmalar üzerine olağanüstü hal ilan etti. Hükümet başkent Bişkek’te göstericilerle toplum polisi arasında çıkan çatışmalarda 17 kişinin öldüğünü ve 180 kişinin yaralandığını açıkladı.

Görgü tanıkları, polisin göstericilere karşı önce göz yaşartıcı bomba ve lastik mermi kullandığını ancak daha sonra gösteriyi dağıtmak amacıyla ateş açtığını önesürüyor.

Hükümet merkezinin kapılarını zırhlı bir araçla kırarak geçmeye çalışan göstericiler ayrıca devlet televizyon istasyonunu da ele geçirdi.

Muhalefet liderleri hükümetle görüşmeyi sürdürdüklerini ve devlet başkanı Kurmanbek Bakiyef’in istifasını istediklerini açıkladı. Muhalefet Bişkek’teki çatışmalarda en az 100 kişinin öldüğünü de iddia ediyor.

Kuzeybatı’daki Talas kentinde göstericiler İçişleri Bakanı Moldomus Kongantiyef’i döverek yaraladı. Bakanın yara durumu hakkında çelişkili haber alınıyor. Göstericiler ayrıca Talas’taki emniyet müdürlüğü binasına da saldırdı.

Başbakan Daniyar Usenof, göstericileri ‘haydutlar’ olarak nitelerken bazı muhalefet liderlerinin tutuklandığı açıklandı.

Tutuklananlar arasında Almazbek Atambayef ve eski Meclis Başkanı Ömürbek Tekebayef de bulunuyor. Temir Sariyef de Moskova dönüşünde dün havaalanında tutuklandı.

Birçok yerde Internet erişiminin yasaklı olduğu bildirildi.

Bişkek’teki Amerikan Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada siyasi gerginlikten büyük kaygı duyulduğu belirtildi ve ilgili tüm taraflar gerginliği gidermek üzere diyalog sürecine çağrıldı.

XS
SM
MD
LG