Erişilebilirlik

Kremlin Yüzünü Doğuya Çevirdi


Kremlin Yüzünü Doğuya Çevirdi
Kremlin Yüzünü Doğuya Çevirdi

Geçtiğimiz yıl Çin Rusya'nın en büyük ticaret ortağı olarak Almanya'nın önüne geçti. Rusya doğal gazı ve boru hattı doğuya doğru yol alırken Kremlin, Trans-Siberya demiryolu hattını Asya'nın Rusya'ya açılan kapısı olarak kullanmak istiyor.

Üç yüzyıldır Ulan Ude’de Buryatlı göçmenler, kuzeyli Moğollar Rusya sınırları içinde sessizce yaşadı.

Şimdi ise Asya büyüyor. Kremlin yüzünü doğuya çevirdi.

Başbakan Putin Moskova'nın 5 zaman dilimi doğusuna giderek Buryatistan liderlerine Rusya'nın Asya ile ilişkilerinde önemli rol oynayacaklarını söyledi: "Hiç şüphesiz Buryatistan’ın Rusya'ya dahil olmasının çok ciddi jeopolitik önemi var. Doğu sınırlarımız ve Rusya'nın Asya'daki varlığı daha da güçlendi."

Buryatistan bu yıl Rusya'ya katılmasının 350'inci yıldönümünü kutladı. Şarkılar ve danslar arasında politika konuşuldu.

Rusya Maliye Bakanı Alexei Kudrin Kremlin'in Buryatistan’da yolları, havaalanlarını ve otelleri yenilemek için yarım milyar dolar harcayacağını söyledi. Hedef, Baykal gölünü bir turist cenneti haline getirmek.

Çinli gazetecilerin de katıldığı kutlamalar sırasında, Kudrin, Ulan Ude'nin gelecek yıl Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Zirvesi’ne ev sahipliği yapacağını açıkladı. 21 ülkenin maliye bakanlarıyla yüzlerce gazetecinin gelmesinin turizm ve yatırım imkanı yaratacağı tahmin ediliyor.

Kudrin, Ulan Ude'yi Rusya'da Budizm'in merkezi olarak övdü: "Asya'dan Rusya'ya kalkınma yönlendirmek için Güney DOğu Asya ülkeleriyle bizi birbirimize bağlayan zengin geleneklerimiz olduğunu göstermemiz gerekiyor."

Buryatistan, Japonya ve Kore ile aynı zaman diliminde olmakla kalmıyor, bölgede aynı dini hoşgörü geleneği de görülüyor.

Dini hoşgörü Rusya'nın Avrupa ayağında pek yaygın değil. Son yıllarda milliyetçi çetelerin Asya kökenlilere saldırdığı görülüyor.

Sovyetler Birliği'nin 20 yıl önce çökmesinin ardından yaklaşık 10 bin Çinli çalışmak ve yaşamak üzere Rusya'ya göç etti.

Etnik kökenler arası uyum Buryatistan’ın 1661'de Rusya 'ya katılması kutlamalarının ana temasıydı.

St. Petersburg'un 18'inci yüzyılda Rusya'nın Avrupa'ya açılan kapısı olması gibi, Kremlin bu kentin de Budist geleneği ve Asyalı yüzleriyle Rusya'nın 21'inci yüzyılda Asya'ya açılan kapısı olmasını istiyor.


XS
SM
MD
LG