Erişilebilirlik

Köstebek Phil: ‘Kış Altı Hafta Daha Sürecek’


Amerika’nın en ünlü köstebeği Phil, bugün, yuvasından çıktı ve güneşli bir gün olduğu için kendi gölgesini gördü. İnanışa göre, bu durum, Amerika’da kış mevsiminin 6 hafta kadar devam edeceğine işaret ediyor.

Amerika’da her yıl 2 Şubat Köstebek Günü (Ground Hog Day)olarak kutlanıyor. Bir Kızılderili efsanesine göre, köstebeğin her yıl 2 Şubat’ta yuvasından çıkışında ne yapacağı kışın ne kadar süreceğini belirlermiş.

Hava o gün açık ve güneşli ise köstebek ışıktan rahatsız olup yeraltındaki yuvasına geri döner; hava kapalıysa bir süre dışarda dolaşırmış.

Eğer Köstebek Phil, gölgesini görmeseydi, bu ilkbaharın daha erken geleceğinin göstergesi olacaktı.

Köstebek Phil, Amerika’nın en ünlü köstebeği. Köstebek Günü kutlamalarının 1887 yılından itibaren başladığı düşünülüyor. İstatistiklere göre, Phil, yıllar içinde kış mevsiminin biraz daha süreceğini, ilkbahara göre daha fazla müjdeledi.

Pennsylvania eyaletinin Punxsutawney kentinde yapılan ve her yıl en az 15,000 kişinin katıldığı şenlikler, Türkiye’de "Bugün Aslında Dündü" adıyla gösterilen “Groundhog Day” (Köstebek Günü) filmine ev sahipliği yapmıştı.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG