Erişilebilirlik

Köstebek Phil: 6 Hafta Daha Karakış


Her yıl 2 Şubat'ta Pennsylvania eyaletinin Punxsutawney kentinde yapılan "Köstebek Günü" şenliklerine binlerce kişi katılıyor
Her yıl 2 Şubat'ta Pennsylvania eyaletinin Punxsutawney kentinde yapılan "Köstebek Günü" şenliklerine binlerce kişi katılıyor

Kızılderililere göre, köstebeğin her yıl 2 Şubat’ta yuvasından çıkışında ne yapacağı kışın ne kadar süreceğini belirlermiş

Bugün Amerika ve Kanada’nın çeşitli kentlerinde Köstebek Günü şenlikleri yapılıyor.

Bir Kızılderili efsanesine göre, köstebeğin her yıl 2 Şubat’ta yuvasından çıkışında ne yapacağı kışın ne kadar süreceğini belirlermiş.

Hava o gün açık ve güneşli ise köstebek ışıktan rahatsız olup yeraltındaki yuvasına geri döner; hava kapalıysa bir süre dışarda dolaşırmış.

Şenliklerin en büyüğü Pennsylvania eyaletinin Punxsutawney kentinde yapılıyor ve Phil adlı köstebeği, kentin adına atfen “Punxsutawney Phil” olarak biliniyor.

Bu sabah ağaç kovuğundaki yuvasından çıkan “Punxsutawney Phil”in gün ışığından rahatsız olup hemen geri kaçması, soğuk havaların bir buçuk ay daha süreceğini şeklinde yorumlandı.

Hâlbuki Amerika’nın önemi bir bölümü tarihinin en ılık geçen kışlarından birini yaşıyor. Phil’in tahmini doğru çıkarsa kış nihayet başlayacak demektir.

Geçen yılki Köstebek Günü’nde Amerika’nın yarıdan fazlası karla kaplıydı. Bugün ise ülkenin sadece beşte birinde kar var.

Punxsutawney Phil kadar olmasa da hem Amerika hem de Kanada’da başka ünlü köstebekler de var. 1887 yılından beri hava tahmininde bulunan bu şirin hayvanlardan Kuzey Carolina’daki “Sir Walter Wally,” Batı Virginia’daki “French Creek Freddie,” Georgia’daki “General Beauregard Lee” adlarıyla biliniyor. Kanada’nın en ünlüğü köstebeği ise Ottowa’nın “Wiarton Willie”si.

Punxsutawney’de yapılan ve her yıl en az 15,000 kişinin katıldığı şenlikler, Türkiye’de "Bugün Aslında Dündü" adıyla gösterilen “Groundhog Day” (Köstebek Günü) filmine ev sahipliği yapmıştı.

XS
SM
MD
LG