Erişilebilirlik

Kosovalı Yetkililer Organ Ticaretiyle İlgili Olarak Yargılanacak


Kosovalı Yetkililer Organ Ticaretiyle İlgili Olarak Yargılanacak
Kosovalı Yetkililer Organ Ticaretiyle İlgili Olarak Yargılanacak

AB Organ ticaretiyle ilgili olarak Kosovalı dört yetkilinin yargılanabileceğine karar verdi.

AB’nin Kosova’daki hukuk bürosundan yapılan açıklamada, eski Sağlık Bakanı İlir Precaj ve üç doktor hakkında, tıbbi tesisleri yasalara aykırı amaçla kullanmak ve görevi istismardan dava açıldığı belirtiliyor.

Bakanla birlikte suçlanan Lüftü Dervişi, Driton Jilta ve Sokol Hacini adlı doktorlardan Dervişi uzman cerrah.

Avrupa Konseyi, geçen ay, İsviçreli Savcı Dick Marty’nin Kosova Başbakanı Haşim Taçi'yle ilgili raporunu onaylamıştı. Raporda, Başbakan Taçi ve diğer bazı üst düzey Kosovalı yetkililer örgütlü suç çetesi kurmak, uyuşturucu madde ticareti ve organ kaçakçılığıyla suçlanıyor.

Raporda, savaş sırasında, Kosova Kurtuluş Ordusu’nun, özel bir cezaevinde tutulan Sırp mahkûmları öldürerek böbreklerini karaborsada sattığı ileri sürülüyor.

Raporda organ kaçakçılığı ve ticaretinin daha sonra da sürdüğü ve Doğu Avrupa ülkelerinden para vaadiyle kandırılarak Priştine’ye götürülen kişilerin organlarının alındığı iddia ediliyor. İddiaya göre ameliyatlar Priştine’de Medicus adlı bir klinikte yapıyor ve böbrekler karaborsada 140 bin dolara yakın bir fiyata satılıyordu. AB raporunda, organ ticareti operasyonu ve Kosova’daki diğer örgütlü suç çetelerinin başında Başbakan Haşim Taçi’ninbulunduğu da yazılı.

Başbakan Taçi suçlamaları reddetti, iddiaların Kosova’nın bağımsızlığını şaibe altında bırakmayı amaçladığını söyledi.

Raporu inceleyen AB yargıcının sadece 4 kişi hakkında ve daha hafif suçlarla dava açması eleştirilere sebep oldu.

XS
SM
MD
LG