Erişilebilirlik

Kosovalı Saldırganla İlgili Soruşturma Sürüyor


Kosovalı Saldırganla İlgili Soruşturma Sürüyor
Kosovalı Saldırganla İlgili Soruşturma Sürüyor

Frankfurt Havalimanı'nda iki Amerikan askerinin öldürülmesiyle sonuçlanan saldırının ardından soruşturma devam ediyor. Saldırıyla ilgili gözaltına alınan Kosovalının terör örgütleriyle bağlantısı olup olmadığı da araştırılıyor.

Avrupa'nın en yoğun hava trafiğinin yaşandığı havalimanlarından Frankfurt'ta Salı günü Almanya saati ile 15:00 civarında iki Amerikan askerinin öldürülmesi, en az iki askerin de ağır yaralanmasına yol açan saldırının perde arkası kısmen aydınlandı. Güvenlik yetkilileri, saldırıyı havalimanında işçi olarak çalıştığı saptanan ve olaydan sonra kaçmaya çalışırken yakalanan 21 yaşındaki Kosova kökenli Arif Uka'nın düzenlediğini açıkladılar. Zanlının terminal binasının önünde duran ve İngiltere'nin Lakenheath kentindeki Amerikan üssünden Almanya'daki Amerikan hava üssünün bulunduğu Ramstein'e, oradan da Afganistan ve Irak'a gitmek üzere gelen Amerikan askerlerini taşıyan bir otobüse bindiği ve kısa süre sonra önce otobüs şoförüne ve ardından da askerlere ateş açtığı belirlendi. Saldırganının otobüste bulunan ve sayıları 15 olarak verilen Amerikan askerlerine ateş açmadan önce hakaret ettiği yönünde de bilgiler var. Saldırı sonrası otobüsten inen zanlının terminal binasına kaçtığı, burada verilen alarm sonrasında ise kısa sürede yakalandığı da bildirildi. Polis yetkilileri saldırganın toplam dokuz el ateş ettiğini, üzerinde de çok sayıda kurşun bulunduğunu ve yakalanma anında karşı koymadığını da açıkladı.

Eylemci radikal İslamcılarla bağlantılı

Kosova'nın Mitroviça kentinden yıllarca önce Frankfurt'a gelerek yerleşen zanlının, şimdiye dek poliste kaydı bulunmadığı, ancak bazı radikal İslamcı çevrelerle ilişkisi olduğu da konuyla ilgili haberler arasında yer alıyor. Olayın görgü tanıklarına göre, saldırgan ateş açmadan önce 'Allah-u Ekber' şeklinde tekbir getirdi. Zanlının bu şekilde bir ifadesi olduğu yönündeki iddiaları doğrulayan Frankfurt Havalimanı'nın bulunduğu Hessen eyaletinin İçişleri Bakanı Boris Rhein, terörist bir saldırıdan konuşmak için erken olduğunu, ancak zanlının ifadesinde suçunu ve radikal İslamcı ideolojiye inandığını kabullendiğini açıkladı. Bu arada Amerikan özel güvenlik birimlerinin de Frankfurt'a gelerek Alman Federal Kriminal Dairesi ile birlikte soruşturmalara katıldıkları haber veriliyor. Yetkililer zanlının otobüsün bulunduğu yer, askerlerin biniş ve hareket saati ve olay yerindeki güvenlik önlemleri gibi konularda ayrıntılı bilgilere sahip olduğuna ve havalimanı alanına silahını da sokmayı başarabildiğine dikkati çekerek, saldırının çok iyi planladığını savunuyorlar.

Facebook sayfasından alınan bilgiler

Arif Uka'nın Facebook'taki sayfasında kendisini radikal İslamcı olarak tanımladığı, çeşitli İslamcı sitelere link kurduğu ve internetteki radikal İslamcı sitelerde de olayın hemen ardından yaptığı eylemin 'cihad' olarak isimlendirildiği Alman istihbarat çevrelerinden olayla ilgili sızan haberler arasında bulunuyor. Spiegel dergisinin bir haberine göre, Alman ve Amerikan güvenlik yetkilileri söz konusu zanlının Almanya'daki İslamcı hücrelerle bağlantı içinde olabileceği ve benzer başka saldırıların da planlandığı şüphesinden yola çıkıyorlar. Bu arada saldırıda ağır yaralanan iki Amerikan askerinin bakımlarının sürdüğü, ancak hayati tehlikeyi atlattıkları da hastane yetkilileri tarafından duyuruldu. Saldırının ardından Başkan Barack Obama Amerika’nın suçluların adalet önüne çıkarılması için Alman hükümetiyle işbirliği yaptığını açıkladı, Almanya Başbakanı Angela Merkel de saldırıyı tüm boyutlarıyla en kısa sürede aydınlatmak için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG