Erişilebilirlik

Kosova’da Tansiyon Yine Yükseldi


Kosovalı Sırplar sınıra giden yolları barikatlarla kapattı
Kosovalı Sırplar sınıra giden yolları barikatlarla kapattı

Kosova’da Arnavutlarla azınlıktaki etnik Sırplar arasında tekrar gerginlik çıktı.

Gerginliğin nedeni, ülkenin kuzeyinde Sırpların denetimindeki iki gümrük kapısına, AB ve Kosovalı gümrük görevlilerinin yerleştirilmesi. Priştine hükümeti iki noktanın kontrolünü Temmuz’da etnik Sırplardan geri almak istemiş ancak başaramamıştı. Bir kişinin öldüğü şiddet olaylarından bu yana sınır kapılarının kontrolü NATO’da bulunuyor.

Sırplar sınıra giden yolları barikatlarla kapattığı için Kosova gümrük görevlileri ve AB yetkilileri bölgeye helikopterlerle gitti.

Başbakan Haşim Taci kapıların yakında açılacağını söylerken, komşu Sırbistan’ına Kosova işlerinden sorumlu devlet bakanı Goran Bogdanovic, girişimin yeni çatışmalara yol açabileceği uyarısında bulundu.

Kosovalı Sırplar bugün de iki gümrük kapısında gösteri yaparken AB yetkilileri, taraflar arasında daha önce varılan anlaşmayı uygulamaya soktuklarını söylemekle yetindi.

Kosova’daki AB misyonu EULEX, taraflara hukukun üstünlüğü ilkesine saygı göstermelerini çağrısında bulunurken; BM barış gücü komutanlığı, yeni şiddet olaylarından Belgrad ve Piriştine hükümetlerini sorumlu tutacağını açıkladı.

Sırbistan ve müttefiki Rusya, Priştine hükümetinin Sırpların yaşadığı bölgelerde şiddete başvurmaması için BM Güvenlik Konseyi’ni toplantıya çağırdı.

Kosova’nın Sırbistan’dan bağımsızlık ilan etmesinden bu yana aradan 3 yıl geçmesine rağmen Piriştine ile Belgrat arasındaki ilişkiler bir türlü düzelmedi.

Rusya, BM Güvenlik Konseyi’ndeki veto hakkıyla Kosova’nın yeni bir devlet olarak örgüte üye olmasını önlüyor. Sırbistan, puldan tarım ürünlerine kadar üstünde Kosova’nın bağımsızlığına atıfta bulunan hiçbir şeyin sınırlarından içeri girmesine izin vermiyor.

Kosova hükümeti ise buna misilleme olarak, tartışmalı iki sınır kapısından ülkeye Sırp mallarının girmesinin önlemeye çalışıyor.

1,8 milyon nüfuslu Kosova’da nüfusun yüzde 92’sini Arnavutlar oluşturuyor. Yüzde sekizini ise Sırp, Boşnak, Türk ve diğer gruplar. Ülkenin kuzeyinde Sırbistan’a komşu bölgelerde yaşayan Sırpların nüfusu 60 bin civarında.

Kosova'nın bağımsızlığı, aralarında Türkiye, Amerika ve AB üyelerinin çoğunun da bulunduğu 80 ülke tarafından tanınıyor.

Bölgeyi kendine ait olarak gören Sırbistan’ın ise, AB üyeliği için Kosova ile ilişkilerini düzeltmesi şart.


XS
SM
MD
LG