Erişilebilirlik

Korsika’da Müslüman Karşıtlığı


Fransa’nın “İle de Baute/Güzel ada” diye anılan doğa harikası Korsika adasında Noel kutlamalarından bu yana devam eden gerginlik durulmuyor. Bağımsızlık yanlıların bölge seçimlerin kazanmasının ardından Noel tatiline giren Ada’da, önce itfaiye erleri tuzağa düşürülerek saldırıya uğradı. Tuzağı protesto eden göstericiler, saldırının gerçekleştiği Müslümanlar'ın yaşadığı mahalleye saldırdı. İçişleri Bakanlığı adaya ek polis gücü göndererek bir süre gösteri yasağı ilan etti. Ancak yasağı dinlemeyen bir grup, Pazar günü de sokağa indi. Soruşturma açan Ajaccio savcılığı ise daha önce de sabıkası olan iki kişiyi gözaltına aldı.

Fransa’nın en gözde tatil beldelerinden doğa harikası Korsika Adası’nda tansiyon yükselten olaylar Perşembe günü başladı. Tüm Fransa’da Noel yemeğine hazırlanırken, Ajaccio kentinin yabancıların yaşadığı hassas banliyölerinden “Jardins de l'Empereur” mahallesinde olaylar baş gösterdi. Mahalledeki okul talan edildi, taş ve tahtalar yerinden söküldü ve güvenlik güçlerinin dikkatini çekmek için araç lastikleri ateşe verildi. Noel gecesi yüzleri saklı bir grup genç yangın çıkararak itfaiye ekiplerini aradı. Yangını söndürmek üzere bölgeye gelen itfaiye ekipleri tam bir tuzak ile karşı karşıya kaldılar. Taşlar ve golf sopalarıyla itfaiye ekiplerini bekleyen grup, itfaiye aracını görür görmez saldırdı. Saldırıda 2 itfaiye eri ve bir polis yaralandı.

Saldırıya hedef olan itfaiye eri İ-Tele haber kanalına, bir kaç kez kendilerine bir iki taş atılması gibi basit olayların yaşandığını ancak hiçbir zaman bu boyutta bir şiddet yaşamadıklarını dile getirdi. İtfaiye eri, “Demir ve odun çubuklarla ve taşlarla bize saldırdılar. Arabadan inmeye kalkıştığımda doğrudan 20 kadar kişi etrafımı sardı. Arabaya binmemize rağmen saldırı durmadı. Arabanın camlarını kırdılar. Camlar yüzümüze patladı. Uzaklaşmayı başaramasaydık ölebilirdik” dedi.

Kuran’ı Kerim yakmaya kalktılar

Noel kutlamalarının yapıldığı ertesi gün, Cuma öğleden sonra, Korsika adasında, Ajaccio valiliği önünde toplanan 600 kadar gösterici ilk yardım ekiplerinin tuzağa düşürülmesini protesto etti. Gergin bir ortamda gerçekleşen protesto gösterisi kısa sürede amacının dışına çıktı. Göstericilerin bir bölümü, itfaiye aracına saldırılan, kentin hassas banliyösü “Jardins de l'Empereur” bölgesine doğru yürüyüşe geçti. Bir süre sonra gösteriler hedefinden saptı ve yüzleri kapalı bir gurup, “Bizim evimizde bu olmayacak”, “Burası bizim evimiz, bizim itfaiye erimize saldıramazlar” ve “arabi fora /Araplar dışarı” sloganlarıyla, müslümanların dua ettikleri salona saldırdı. Salondaki kitapları yerlere indiren gurup, burada buldukları Kur’an’ı Kerim’leri yakmaya kalkıştı. Saldırgan gurup yakınlardaki bir kebap dükkanını da tahrip etti.

Politikacılardan kınama

Korsika’da geçtiğimiz hafta bölge seçimlerini kazanarak Bölge Başkanı seçilen bağımsızlık yanlısı Gilles Simeoni, müslümanların ibadet meknını basanları kınayarak, “bunu yapanlar utanmalı” dedi. Başbakan Manuel Valls, her iki saldırıyı da kınayarak tarafları “Cumhuriyet yasalarına uymaya” çağırdı. İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, her iki saldırıyı da kabul edemeyeceklerini belirterek, “Bu saldırılar cumhuriyet değerlerine aykırıdır. Irkçı ve zenofob saldırılardır. Sorumluları en hızlı şekilde yargı karşısına çıkarılacaktır” dedi. Cazeneuve, bölgeye polis destek birimlerinin aktarıldığını da açıkladı. Yerel yöneticiler ise herkesi sakin ve sorumlu olmaya çağırdı. Muhalefet ise “olup bitenlere devletin bütün ağırlığıyla gerekli yanıtı vermesini” istedi.

Müslümanlar endişeli

Fransa İslam Konseyi ise saldırılardan büyük endişe duyduklarını ve sorumluların yakalanmasını beklediklerini açıkladı. Fransa İslam Konseyi Korsika temsilcisi Miloud Mesghati, “İbadet yerlerinin bütün bu olanlarla ne ilgisi var. Nasıl olur da bu insanlar böyle bir nedenle bizi hedef alırlar. Derhal sormlular yakalanmalı” dedi.

Gösteriler yasaklandı

Korsika’da hafta sonu boyunca devam eden gerginlik polis destek birimlerinin sevk edilmesine rağmen yatıştırılamadı. Korsika Valisi Christophe Marmand, göstericileri temsilen bir heyeti kabul ederek sükunete çağırdı. Vali, soruşturma sonuçlanana kadar adada gösteri ve yürüyüşlerin de yasaklandığını duyurdu. Ancak yasağa rağmen Cumartesi ve Pazar günü 300 kadar Korsikalı milliyetçi, yine aynı sloganlara, yabancıların yaşadığı mahallenin girişinde gösteri yaptı. 150 kadar çevik kuvvet polisi mahallenin girişini zırhlı araçlarla kağatarak göstericilerin girişini engelledi.

2 genç gözaltında

Olaylar hakkında soruşturma açan Ajaccio savcılığı Pazar günü öğleden sonra, itfaiye erlerine saldırı soruşturması çerçevesinde, Jardins de l'Empereur mahallesinde yaşayan iki gencin gözaltına alındığını duyurdu. Savcı Éric Bouillard, gözaltına alınan iki gencin daha önce de suça bulaştığı ve küçük suçlardan poliste sabıkası olduğunu açıkladı. Savcı, gözaltındaki 2 kişinin haftaya hakim karşısına çıkarılacağını duyurdu. Savcılık, Müslüman ibadet mekanına yapılan saldırıyla ilgili de ayrıntılı soruşturma başlattı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG