Erişilebilirlik

Korsanlara Karşı Kuvvetin Sınırı Ne Olacak


Korsanlara Karşı Kuvvetin Sınırı Ne Olacak
Korsanlara Karşı Kuvvetin Sınırı Ne Olacak

İngiliz Parlamentosu korsanlara karşı askeri güç konusunda hükümetten açıklama istedi

Hükümet, geçen yıl, İngiliz bayraklı gemileri korsanlara karşı savunmak için silahlı güvenlik görevlisi bulundurulmasına karar vermişti. Parlamenterler savunma sınırının belirlenmesini ve korsanların hangi koşullarda yasal olarak öldürülebileceğine açıklık getirilmesini istiyor.

Parlamentonun Dışişleri Komisyonu tarafından yayınlanan raporda, korsan tehdidine karşı ne yapacakları konusunda kaptanlara açık seçik talimat verilmesi isteniyor.

Komisyon hükümetin gemilerde silahlı görevli bulundurulması kararını memnunlukla karşılamış ancak ayrıntılarını yeterli bulmamıştı.

Şimdiye kadar çok az İngiliz gemisi kaçırılmakla birlikte, Londra hükümeti, korsanlığın bankacılık, sigorta ve deniz taşımacılığına verdiği zararın ekonomiye büyük darbe vurduğuna inanıyor.

Dışişleri Komisyonu raporunda, Somalili korsanlara, kaçırdıkları gemiler ve denizciler için son 4 yıl içinde 300 milyon dolar fidye ödendiği ancak bu paranın kime gittiği hakkında kimsenin fikri olmadığı vurgulanıyor.

Raporda Aden Körfezi’nde devriye gezen savaş gemilerinin korsanlık vakalarını önleyemediği, ayrıca yakalanan korsanların yüzde 90’nun serbest bırakıldığı da yazılı.

İngiliz Parlamentosu Dışişleri Komisyonu, İngiliz gemilerine saldırırken yakalanan korsanların İngiliz mahkemelerinde yargılanmalarını istiyor.

Londra’da 23 Şubat’ta yapılacak uluslararası konferansta, Aden Körfezi, Arap Denizi ve Hint Okyanusu’nda korsanlara karşı izlenecek politika ele alınacak.

Uluslararası Denizcilik Bürosuna göre geçen yıl dünya genelinde meydana gelen yüzlerce korsanlık vakasını çoğundan Somalili korsanlar sorumluydu.

Bazı gemiler paralı asker bulundurmaya başladı bile..

XS
SM
MD
LG