Erişilebilirlik

Korku Filmlerinde Güçlü Kadın İmajı


33 yıl önce çekilen Alien, bilim kurgu korku türü filmlerin sembolü haline geldi. Sinema izleyicileri ilk kez bir insanın canavar doğurduğuna tanık oldu. Yıllar içinde de aynı kavram birçok televizyon dizisi ve filmde kullanıldı. Şimdiyse Alien’ın yönetmeni Ridley Scott Alien’a giriş niteliğinde olan Prometheus’la yeniden bilim kurgu türüne döndü. Alien serisi ve Prometheus arasında benzerlikler olsa da Ridley Scott, Prometheus’ta farklı bir arayış içinde.

Yönetmen Ridley Scott 1970‘lerin sonunda iki büyük karakter yarattı: Alien ve Sigourney Weaver’ın canlandırdığı Ellen Ripley.



Ellen Ripley, beyazperdede bir canavarla mücadele eden ilk kadın karakterdi. Bu rol 1980 ve 90‘larda da devam etti.

James Cameron’un çektiği Aliens’da ise Ellen Ripley, küçük bir kızı canavarın dişlerinin arasından kurtarır. Ripley’nin annelik içgüdüleri yumurtalarını korumaya çalışan canavarınkiyle aynıdır.

Ripley, Alien 3’te göğüs kafesinin içinden bir canavar doğururken kendini ve canavarı öldürür.

Alien üçlemesi sinemada bir çığır açtı. O zamandan sonra kadınlar kendilerinden fiziksel olarak üstün düşmanlarından hiç korkmadı.

Prometheus’ta ana karakter Elizabeth Shaw’u canlandıran Noomi Rapace, Ridley Scott’un kadın kahramanının izleyicileri hala etkisi altında tuttuğunu söylüyor:

”Kadın karakter hayatta kalmayı başarır, bir savaşçıya dönüşür. Tipik bir Ridley Scott karakteri.”

Prometheus’ta arkeolog olan Elizabeth Shaw, kazılar sırasında insanoğlunun uzaylılar tarafından genetik olarak oluşturulduğuna dair kanıtlar bulur.

Shaw’un bulguları doğrultusunda insanlığın yaratıcılarını bulmak için bir araştırma başlatılır. İnsanlar ilk Alien filminin çekildiği gezegene gider.

Ancak Ridley Scott, Prometheus’ta daha önceki Alien’larda izlediği tarzı kullanmıyor. Daha entellektüel bir tema içeren Prometheus, evrim teorisini sorguluyor.



Ridley Scott, Prometheus’un Alien’dan farklı olduğunu söylüyor:

”Prometheus’ta birçok yeni konu işledik, yeni bir düşünce tarzının kapılarını açtık. İnsanoğlunu ve uzaylıları kimin yarattığı konusunda daha cesur tartışmalar açmak istedik.”
Ancak Prometheus, Alien kadar başarılı değil. Üç boyutlu olarak çekilen filmin özel efektleri çok daha üstün olsa da konu iyi işlenmiyor, Scott’un ruhani arayışıysa sekteye uğruyor.

Filmi görmeye hazırlanan gençler Prometheus’tan fazla birşey beklemediklerini söyledi:

Biri, ”Yeni bir Alien bekliyorsanız hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz” darken bir başkası, ”Olağanüstü bir film bekliyorum. Yoksa paramı geri isterim” diye konuştu.

Bir başka bilim kurgu film meraklısı da ”Hiçbir beklentim olmadan izlemek niyetindeyim. Artık her filmi aynı şekilde izliyorum” dedi.

Ridley Scott’un bütün çabalarına rağmen Prometheus, yönetmenin beklediği kadar ses getiren bir film olamadı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG