Erişilebilirlik

Körfez Ülkelerinin Geleceğiyle İlgili Kaygılar


Körfez Ülkelerinin Geleceğiyle İlgili Kaygılar
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

Arap Baharı ayaklanmaları 2011’de Ortadoğu ve Kuzey Afrika’yı kasıp kavururken Körfez Ülkeleri, bu karmaşanın dışında kalmıştı. Ancak Basra Körfezi etrafındaki krallıkların genç nesilleri anlamadığı, gençlerin yaşamından haberdar olmadığı yolunda ciddi uyarılar var.

Cidde polisi, grafiti sanatçılarını aylarca kovaladı. Sonunda Ocak ayında bir çözüm bulundu. Kamuya açık alanlarda seçilen belli noktalara tuvaller yerleştirildi.

Sanatçılar, grafitilerde, yeni kral Selman bin Abdülaziz El Suud’a olan bağlılıklarını ifade ediyor.

Abdullah Hasan, ”Grafitilerin Cidde halkının ve Kral’ın beğenisini kazanmasını umuyoruz. Umarız bizi ziyaret eder,” diyor.

Katar Üniversitesi Körfez Çalışmaları Direktörü Abdullah Babud, Körfez halklarının krallarını gerçekten sevdiğini söylüyor: ”Halk kraliyet ailelerini seviyor, onlara saygı duyuyor. Ancak krallıkların yeterince reform yapmaması durumunda işler değişir, sorunlar patlak verir.”

Bu gibi sorunlar, mezhep gerginliklerinin temel insan hakları protestolarını alevlendirdiği Bahreyn’de baş göstermişti. Londra’daki düşünce kuruluşu Chatham House’dan Jane Kinninmont’a göre, genç nesiller, Körfez ülkelerindeki geleneksel politikaları zorluyor: ”Bu ülkeler, demokrasi ve dinin rolü gibi konularda son derece farklı görüşlere sahip olsalar da gençler politikaların oluşumunda ve toplumun şekillenmesinde daha fazla söz sahibi olmak istiyor.”

Körfez ülkelerinin nüfusunun yüzde 60‘ı, 30 yaşın altında. Gazeteci Abbas Allawati’ye göre, yaşlı Körfez kraliyetleriyle ‘Twitter nesli’ olarak tanımladığı gençler arasında büyük bir uyumsuzluk var: ”İnternet, bize, daha önce eşi benzeri olmayan bir ifade özgürlüğü sağladı. Birçok Körfez ülkesi, gençlerin bu özgürlüğünü kabullenmiş değil.”

Ekonomik baskılarsa artıyor. Chatham House’a göre Körfez İşbirliği Konseyi üyesi altı ülkeden üçünün bütçelerini dengede tutabilmek için ham petrolün varil fiyatının en az 100 dolar olması gerekiyor. Mevcut fiyatlarsa bunun yarısı. Suudi Arabistan’da nüfus büyümesi, gelirin azalması anlamına geliyor.

Jane Kinninmont, ”Yeni kralın ilk icraatlarından biri kamu harcamalarının 32 milyar dolar olduğunu açıklamasıydı. Bu rakam, gayrisafi milli hasılanın yüzde 5’i. Yöneticiler, siyasi sorunları ekonomi politikalarıyla çözmeye çalışıyor. Bu da ekonomi politikalarının kısa vadeli olduğunun bir göstergesi” şeklinde konuşuyor.

Suudi Arabistan vatandaşları daha fazla özgürlük istiyor. Kadınlar araç kullanma hakkı, Raif Bedevi gibi blogcularsa daha fazla siyasi özgürlük için çalışıyor. Abdullah Babud’a göre krallıklar ayakta kalmak istiyorlarsa değişmek zorunda: ”Körfez halkları özellikle devrimlerin diğer Arap ülkelerinde başarısız olduğu bir dönemde, devrim arayışında değil. Asıl istedikleri, hükümetin yavaş yavaş değişmesi ve bürokrasinin işe yaraması.”

Gözlemcilerse hükümetlerdeki değişim hızının, bölgeyi etkisi altına alan demografik ve ekonomik değişikliklere ayak uyduramadığı görüşünde.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG