Erişilebilirlik

Kore Yarımadasında Gerginlik Artıyor


Kuzey Kore Güney Kore’ye ait bir savaş gemisini batırmakla suçlanıyor.

Cheonan muhribi, 26 Mart’ta, Çin denizinde, iki ülke arasındaki tartışmalı sularda devriye gezerken batmış ve olayda 46 denizci hayatını kaybetmişti.

Aralarında İsveç, Amerika ve başka ülkelerden uzmanların da bulunduğu soruşturma heyeti, muhribin, Kuzey Kore denizaltısından atılan bir torpille battığı sonucuna vardı.

Önemli bir bölümü karaya çıkarılan gemide ve olay yerinde Kuzey Kore torpillerinde kullanılan parçalar ve kimyasal maddelere rastlandı.

Olayın meydana geldiği bölge, Birleşmiş Milletler’in girişimiyle 1952 yılında imzalanan silahsızlanma anlaşmasında deniz sınırı olarak belirlenmişti.

Ancak Kuzey bu sınırı tanımadığı için iki ülke arasında aynı bölgede 1999 yılından bu yana üç kez deniz çatışması çıktı.

Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung Bak Kuzey Kore'den hatasını kabul etmesini isterken Pyongyang hükümeti suçlamaları şiddetle reddetti.

Açıklamada raporun uydurma ve anlamsız olduğu öne sürülüyor ve Güney Kore’nin muhtemel bir misillemesine topyekûn savaşla karşılık verileceği belirtiliyor.

Amerika, olayı saldırı suçu olarak nitelerdi ve Kuzey Kore’yi 1953 anlaşmasını ihlal etmekle suçladı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ise rapordaki bulgulardan çok rahatsız olduğunu söyledi.

Bugün uzak doğuya hareket eden Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un Japonya, Çin ve Güney Kore'ye yapacağı temaslarda özellikle bu konu üzerinde durma bekleniyor.

XS
SM
MD
LG