Erişilebilirlik

Kore Yarımadası’nda Tansiyon Yeniden Yükseliyor


Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Başkan Donald Trump’la yaptığı telefon görüşmesinde tüm taraflara itidal çağrısı yaptı. Bu arada Japonya, Kore karasularına ilerlemekte olan Amerika savaş gemileri ile ortak tatbikat yapıyor.

Trump Amerikan bir uçak gemisinin de bulunduğu bir donanma grubunu Kore yarımadasına uyarı amaçlı göndermişti. Amerikan filosunun yaklaşmasına tepki gösteren Kuzey Kore, bunu işgal için nükleer savaş planlayanların tehlikeli bir hareketi olarak nitelemişti.

Kuzey Kore resmi gazetesi Rodong Sinmun, “Amerika budala askeri provokasyonunun sonuçlarını dikkatlice değerlendirmelidir. İşgalcilerden geriye kalan sadece cesetlerdir” dedi.

İki Japon savaş gemisi de Amerikan gemilerine katılmış durumda. Güney Kore de tatbikata katılmak için görüşmeler yürütüldüğünü açıkladı. Kuzey Kore’nin bir başka nükleer test hazırlığında olabileceği endişeleri artıyor. Bir başka endişe de balistik füze fırlatma ihtimali.

Başkan Trump, Kuzey Kore’nin Amerika’yı nükleer silah ile vurmasına izin vermeyeceğini taahhüt etmişti. Trump, askeri müdahale dahil bütün seçeneklerin masada olduğunu kaydetmişti. Kuzey Kore’nin tek müttefiki olan Çin, son dönemde Pyonyang’ın nükleer ve füze programlarına sinirlenmiş durumda.

Kore yarımadasının nükleer silahlardan arındırılması çağrısı yapan Çin, olayların kontroldan çıkmasından ve tecrit edilmiş komşusunun çökmesinden endişe ediyor.

Trump, Çin Devlet Başkanı ile telefon görüşmesinde Kuzey Kore’yi eleştirdi ve Pyongyang’ın tavırlarının Kore yarımadasını istikrarsızlaştırdığını kaydetti. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “İki lider, Kuzey Kore’den kaynaklanan füze ve nükleer program tehdidinin aciliyetine dikkat çekti ve Kore yarımadasının nükleer silahlardan arındırılması için işbirliğini güçlendirme taahhüdünde bulundu” denildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da, Xi’nin Trump’a Çin’in Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına karşı hareketlere karşı olduğunu kaydettiği belirtildi.

Kuzey Kore bir Amerikan vatandaşını tutukladı

Öte yandan Kuzey Kore bir Amerikan vatandaşını tutukladı. Bu, Pyonyang’ın tutukladığı üçüncü Amerikan vatandaşı oldu. 50 yaşındaki Profesörün ülkeyi terk etmek üzereyken Pyonyang Havaalanı’nda tutuklandığı belirtildi.

Tutuklanan Amerikan vatandaşının adı Tony Kim olarak açıklandı.

Kim’e yöneltilen suçlar belli değil. Geçen yıl devlete karşı işlenen suçlar gerekçe gösterilerek tutuklanan Amerikan vatandaşlarından biri 10 yıl, diğeri de 15 yıl ağır hapse mahkum edildi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG