Erişilebilirlik

Kore Yarımadasında Gerginlik Azaldı


Kuzey Koreliler ülkenin kurucusu Kim il-Sung ve ikinci lideri oğlu Kim Jong-il'in heykellerine çelenk koyarken
Kuzey Koreliler ülkenin kurucusu Kim il-Sung ve ikinci lideri oğlu Kim Jong-il'in heykellerine çelenk koyarken
Kuzey Kore, yeni bir füze denemesinde bulunması beklenen kurucusu Kim il-Sung’un 101’inci yaş gününü sakin bir biçimde kutladı.

Pyongyang hükümeti balistk hatta kısa menzili bir füze denemesinde bulunmazken büyük bir askeri geçit töreni bile düzenlenmedi. Başkentde sadece dans gösterileri düzenlenirken savaş tehditlerini sürdüren resmi açıklamalar yapılmadı.

Geçen hafta Güney Kore’nin Kuzey’in doğu kıyılarına seyyar füze rampaları sevkettiğini bildirmesinden sonra füze denemesi kaygısı artmıştı.

Kuzey Kore, yaklaşık iki aydır sürekli Amerika ve bölgedeki müttefikleri Japonya ve Güney Kore’ye karşı saldırı tehditinde bulunuyordu.

Asya gezisini Tokyo temaslarıyla tamamlayan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Pazar günü Kuzey Kore’ye uluslararası yükümlülüklerini yerine getirirse barışçı çözüm için görüşme masasına oturmayı önerdi.

Kerry, Pyongyang hükümetinin atacağı adımların çok açık olduğunu, atarsa Amerikan tarafında görüşmelere hazır bir ortak bulacağını söyledi.

Ancak Kerry, bu öneriyi yaparken Washington’un bölgedeki müttefikleri Japonya ve Güney Kore’yi savunma kararlığını tekrarladı.

Pyongyang hükümeti savaş tehditlerini tehditleri ABD-Güney Kore ortak askeri tatbikatı ve nükleer denemeleri nedeniyle konan BM yaptırımlarına misilleme olarak yaptığını bildirmişti.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Cumartesi günü Pekin’de Çin’in en üst düzey dış politika yetkilisi Yang Jiechi’yle görüşmelerde bulundu. İki yetkili Kore yarımadasının nükleer silahlardan arındırılması konusunda ortak görüş ifade etti.

Kerry ayrıca yarımadanın nükleer silahlardan arındırılmasının bölgesel ve küresel istikrar açısından kritik olduğunu açıkladı. Yang ise, Pyongyang’ı, nükleer programını hedef alan altılı görüşmelere döndürme konusunda Amerika ve diğer ülkelerle birlikte çalışacaklarını bildirdi.

Kerry, Kuzey Kore’nin en büyük müttefiki olan Pekin’den, Pyongyang üzerindeki nüfuzunu kullanmasını istiyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG