Erişilebilirlik

Köpekbalıklarıyla Yüzmek İsteyenlere Müjde!


Bazı maceraperestler için açık denizlerde köpekbalıklarıyla yüzmekten daha büyük bir heyecan olamaz. Meksika, Karayipler ve Güney Afrika’da koruyucu köpekbalığı kafesleri kullanan tur operatörleri, işte bu maceraperestlere heyecan vadediyor. Amerika’daysa bu kadar uzağa gitmeye gerek yok, çünkü bazı akvaryumlarda belirli bir ücret karşılığında köpekbalıklarıyla dolu bir havuzun içinde yüzmeniz mümkün. Amerika’nın kuzeybatısındaki Washington eyaletinin Tacoma kentinde bir akvaryum, macera tutkunu turistlerin ilgi odağı.

Köpekbalıklarıyla dolu bir havuzda yüzmek isteyen 900‘den fazla maceraperest, şimdiden rezarvasyonlarını yaptırmış.

Point Defiance Hayvanat Bahçesi ve Akvaryumu çalışanlarından Heidi Wilken, ‘Göz Göze Köpekbalığı Dalışı’na hazırlanan muhabir Tom Banse’e sakin olmasını tavsiye ediyor.

Heidi Wilken, köpekbalıklarının hiçbir zaman saldırgan davranışlar sergilemediğini, şimdiye kadar binlerce dalış yaptıklarını söylüyor ve Tom’a birşey olmayacağı konusunda güvence veriyor. Wilken, köpekbalıklarının en son ne zaman beslendiklerini soran Tom’a haftada iki kez, Salı ve Cumartesi günleri yiyecek verdiklerini, aslında insanların köpekbalıkları için av olmadıklarını, köpekbalıklarının insanları çoğu kez yanlışlıkla ısırdıklarını anlatıyor.

Dalış ekibi, Heidi Wilken’ın güven verici bu sözlerinden sonra Tom’a balıkadam giysisi giymeside yardımcı oluyor ve Güney Pasifik mercan sergisinin arkasına geçiliyor. Tuzlu su havuzunda altı farklı türden 17 köpekbalığı ve daha küçük başka balıklar bulunuyor.

Dalıcılar, havuzun dibindeki kafese bir merdivenle iniyor. Kafeste dört kişilik yer var. Solunum, yüzeyden havuza inen uzun tüplerle sağlanıyor.

Dalış yapacak kişilere tüplerin ucunu ağızlarına almaları, kafalarını suya batırmaları ve soluk alıp vermeleri söyleniyor.

Tom, suyun ılık olduğunu, köpekbalıklarının süzülerek yanlarından geçtiğini söylüyor. Heidi Wilken, dalıştan önce Tom’a ellerini ve kollarını kafesin içinden çıkarmaması, köpekbalıklarına dokunmaya çalışmaması gerektiğini hatırlatıyor.

Solunum düzenli şekilde sağlandıktan sonra rehber, su altındaki kafesin kapaklarını açıyor. Kum kaplanı türündeki bir köpekbalığı, dalıcıların üzerine gözünü dike dike yanlarından geçiyor. Havuzun en büyüğü, 200 kilo ağırlığında, iki buçuk metre uzunluğundaki limon köpekbalığı dalıcıların etrafında tur atıyor. Daha az ürkütücü olan birkaç hemşire köpekbalığıyla siyah burunlu bir mercan köpekbalığı etrafı süzüyor.

Akvaryumu ziyaret edenler, tüm bu olanları, sualtı pencerelerinden izleyebiliyor. Dalış, 20 dakikalık kesintisiz gözlemden sonra sona eriyor.

Point Defiance’ın işletmecilerinden John Houck, köpekbalığı gözlem dalışlarının akvaryuma olan ilgiyi arttıracağını ve daha çok kar elde edeceğini umuyor. Ancak Houck, köpekbalığı dalışlarının asıl amacının köpekbalıklarının korunması konusunda bilinç oluşturmak olduğunun da altını çiziyor.

Houck, ”Birçokları köpekbalıklarının korkutucu olduğunu düşünüyor. Ancak asıl tehlikede olan, insanların aşırı avlanmasına maruz kalan köpekbalıkları” diyor.

Köpekbalıklarıyla yakınlaşmayı sağlayan bu dalışların öncülüğünü aslında Amerika’nın doğu kıyısındaki akvaryumlar başlatmıştı. Atlanta’daki Georgia Akvaryumu, ziyaretçilerin dünyanın en büyük köpekbalıkları olan balina köpekbalıklarıyla yüzmesine izin veriyor. Tampa’daki Florida Akvaryumu’nda zebra ve siyah burunlu mercan köpekbalıkları, New York’taki Long Island Akvaryumu’ndaysa kum kaplanı ve hemşire köpekbalıklarıyla yüzülüyor. Tüm bu akvaryumlar eğitim ve bilinçlenmenin bu nefes kesici deneyimin önemli bir parçası olduğunu vurguluyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG