Erişilebilirlik

Köpekbalığı Çorbası Nesli Tükenen Balıkları Tehdit Ediyor


Köpekbalığı Çorbası Nesli Tükenen Balıkları Tehdit Ediyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00
Linki indirmek için

Uzmanlara göre her yıl 73 milyondan fazla köpekbalığı, çoğunlukla yüzgeçlerinden yapılan çorbada kullanılmak için öldürülüyor

Her yıl, balıkçılar milyonlarca köpekbalığı yakalıyor ve yüzgeçlerini kestikten sonra okyanusta ölüme terk ediyor. Bu yüzgeçler, ünlü bir Uzakdoğu yemeği olan köpekbalığı çorbasında kullanılıyor. Bilim adamları ve çevreciler, Amerika’da birçok restoranda sunulan köpekbalığı çorbasının genetik analizini yaptı ve çorbanın yapımında nesli tehlikedeki türlerin kullanıldığını ortaya çıkardı. Amerika’nın Sesi’nden Zulima Palacio’nun haberi.

Uzmanlara göre her yıl 73 milyondan fazla köpekbalığı, çoğunlukla yüzgeçleri için öldürülüyor. Yüzgeçler, dünyada birçok Uzakdoğu lokantasında satılan “köpekbalığı yüzgeci çorbası” yapımında kullanılıyor.

Chicago’daki Field Müzesi ve Pew Çevre grubu, Amerika’da 14 farklı kentten alınan 51 çorba örneğini inceledi. Çorbaların DNA analizlerinde soyu tükenmekte olan köpekbalığı türleri görüldü.

Liz Karan, Pew Çevre Grubu’nda, küresel köpekbalığı koruma kampanyasının lideri.

Liz Karan: “En önemli bulgu, Amerika’da satılan köpekbalığı çorbalarında nesli tehlikedeki türlerin kullanılması. Boston’dan aldığımız bir örnekte çekiç başlı köpekbalığına rastladık.”

“Çekiç başlı köpekbalığı, Uluslararası Doğa Koruma Birliği’nin soyu tükenen türleri sıralayan kırmızı listede yer alıyor.”

Köpekbalığının canlıyken yüzgeçlerini kesip, geri kalanını denize atmak Amerika’da yasak. Ancak köpekbalığı avı ve yüzgeç ithalatı serbest. Amerika’da, şimdiye kadar sadece beş eyalet yüzgeç ürünlerini yasaklamış.

Liz Karan: “Köpekbalıklarının aşırı avlanması küresel bir sorun. Şu anda Hong Kong, köpekbalığı yüzgeci ticaretinin merkezi. Ayrıca 80 ülke daha bu ticarete katkıda bulunuyor.”

Pew Çevre Grubu’nun araştırmasına göre, dünyadaki köpekbalığı nüfusu son 60 yılda yüzde 80 azalmış. Çevre grubu, köpekbalığı barınaklarının bu durumu iyileştirebileceğine inanıyor.

Liz Karan: “Çok uzun bir hayat döngüleri var ve genelde 20’li yaşlara kadar cinsel olgunluğa ulaşmıyorlar. Bazı köpekbalığı türleri de sadece birkaç yavru doğuruyor. Yani, aşırı avlanmadan kaynaklanan kaybı telafi etme ve tekrar çoğalma şansları çok az.”

Uluslararası Hümanizm Toplumu adlı örgüt, en büyük köpekbalığı koruma kampanyalarında birine öncülük ediyor. Iris Ho vahşi yaşam kampanyaları müdürü: “Dünyadaki köpekbalığı yüzgeci tüketiminin yüzde 90’dan fazlası Çin’de, küresel yüzgeç ticaretinin yüzde 50’si de Hong Kong’da gerçekleşiyor.”

Çin Hükümeti, resmi davetlerde köpekbalığı çorbası servisini yasakladı. Ho, Uzakdoğu dışında en büyük pazarın Amerika olduğunu söylüyor.

Iris Ho: “Resmi kayıtlara göre, Amerika 2010’da 34 ton köpekbalığı yüzgeci ithal etti.”

Köpekbalıkları 400 milyon yıl önce ortaya çıkmış. Ancak uzmanlar, böyle giderse, köpekbalığı soyunun kısa zamanda tükeneceği uyarısında bulunuyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG