Erişilebilirlik

Konut Krizi Amerikalılar'ın Peşini Bırakmıyor


Amerika’da ucuz konut bulmak giderek zorlaşırken ev alanların sayısı düşüyor, kiralayanların sayısı ise artıyor

Amerika’da ucuz konut bulmak giderek zorlaşırken ev alanların sayısı düşüyor, kiralayanların sayısı ise artıyor. Başkent Washington’da ise kimi özel kuruluşlar, dar gelirlilerin bu sorunu aşmalarına yardımcı olmaya çalışıyor.

Washington’da çocuk bakıcılığı yapan Paola Nunez kısa süre öncesine kadar annesiyle yaşıyordu. Artık kendi başına yaşamaya karar verse de düşük maaşıyla ev tutabilmek için çok da fazla seçeneği olmadığını anlaması uzun sürmedi: ”Bir ilan gördüm, odaları kiralıyorlar. Her odanın aylık kira ücreti 800 dolar. Toplam sekiz oda var. Mutfak ve banyoyu başkalarıyla paylaşmak zorundasınız, hiçbir mahremiyetiniz yok.”

Yıllık maaşı 25 bin doların biraz üzerinde olan Nunez, yalnız değil.

Kara Fitzgerald, Washington’da dar gelirliler için uygun fiyatlı konut bulmak amacıyla kurulan Jubilee Housing adlı özel kuruluştan: ”Amerika’da kiranız maaşınızın %30’u kadarsa kesenize uygun demektir. Ancak Washington’da kirada oturan her 5 aileden ikisi bundan fazla para ödüyor.”


Dar Gelirliler İçin Konut Koalisyonu adlı bir başka kuruluş Washington’da yıllık geliri 25 bin dolar olan her 100 aile için sadece 40 uygun fiyatlı konut bulunuyor.

Uygun fiyatlı konut sayısının az olması ulusal bir sorun. Sheila Crowley , Dar Gelirliler İçin Konut Koalisyonu kuruluşunun Başkanı, ”Kiralık konutlara olan talep arttı. Ancak arzda ciddi bir artış görmüyoruz. Ülke çapında kira bedelleri yükseldi. Yoksullar ve dar gelirliler konut krizinden en çok etkilenen kesim oldu,” diyor.

Crowley, en zor durumda olanların sokağa düştüğünü, kimilerinin ailelerinin yanına taşındığını ya da çok kötü durumda olan konutlarda yaşadığını söylüyor: ”Paramın yeteceği bazı apartman dairelerine baktım. Durumları çok kötüydü, buralarda yaşamak istemiyorum.”

Dar Gelirliler İçin Konut Koalisyonu, düşük gelirli kişilerin de konut satın almasını sağlamak için vergi kanununun değiştirilmesini öneriyor. Sheila Crowley, ”Bu şekilde yılda 30 milyar dolar tasarruf etmiş oluruz. Yılda 30 milyar doları dar gelirliler için konut inşa etme ve işletimine harcarsanız Amerika’da bu sorunu çözersiniz.”

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG