Erişilebilirlik

Konserve Kutularda Satılan Gıdalar Sağlığa Zararlı


Konserve Kutularda Satılan Gıdalar Sağlığa Zararlı
Konserve Kutularda Satılan Gıdalar Sağlığa Zararlı

Çevre ve sağlık örgütlerinin yaptığı yeni araştırmaya göre konserve kutularda satılan gıdalar yüksek miktarda BPA içeriyor. BPA adlı kimyasalın bazı sağlık sorunlarına yol açtığı biliniyor. Güvenli Piyasalar Ulusal Çalışma Grubu ve Senatör Dianne Feinstein, araştırmanın sonuçlarını, Washington’da bir basın toplantısıyla açıkladı.



California Senatörü Dianne Feinstein kısaca BPA olarak bilinen Bisfenol A adlı kimyasaldan büyük kaygı duyuyor:

“Konserve kutulardaki BPA yiyeceklerin içine karışıyor. Yiyecekler de midenize gidiyor.”

Yeni araştırma, teste tabi tutulan 50 kutunun 46’sında BPA seviyesinin yüksek olduğunu ortaya çıkardı. Konserve gıdaların raf ömrünü uzatmada kullanılan BPA, gıda sektörü tarafından güvenli sayılıyor.

Ancak Amerika Kamu Yararı Araştırma Grubu Başkanı Liz Hitchcock, BPA’nın doğmamış bebekler üzerinde olumsuz etki bırakacağından kaygılanıyor:

“Sadece makul miktarda konserve gıda tüketen 20’li yaşlarındaki hamile bir kadın, laboratuar araştırmalarında zararlı olduğu saptanan miktarda BPA sindirebilir.”

Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi, Amerikalıları’n yüzde 93’ünün vücudunda BPA olduğunu bildiriyor. BPA, konserve kutulardaki gıdaların yanısıra bebek ürünleri ve plastiklerde de bulunuyor.

Meme Kanseri Fonu’ndan Nancy Buermeyer şöyle konuşuyor:

“Sadece meme kanseri değil, prostat kanseri, şeker hastalığı, obezite, öğrenme bozuklukları ve diğer nörolojik sorunlara da yol açmasından korkuyoruz.”

Kentucky Çevre Derneği’nden Elizabeth Crowe, anne babaların, kullandıkları ürünlerin içindeki kimyasalların çocuklara zarar verebileceğinin her zaman farkında olmadığını söylüyor:

“Walmart’tan aldığımız bezelyelerin BPA oranı en yüksek ikinci konserve yiyecek olduğu ortaya çıktı. En yüksek BPA miktarıysa DelMonte marka yeşil fasülye konservesinde.”

Araştırma kapsamında 19 eyalette satılan balık, meyve, sebze ve sodalı içecekler incelendi. İki yıl önce Kongre, şeffaf plastik şişe ve kutularda BPA kullanılmasına ilişkin bilimsel araştırmaları değerlendirmişti. BPA içeren biberonlar ve plastik bebek ve çocuk ürünleri 6 eyalette yasaklandı.

BPA’nın tüm yiyecek ve içecek kutularında kullanılmasını yasaklayan yasayı gündeme getiren Senatör Feinstein, gıda sektörünün kısıtlamalara karşı çıktığını söylüyor:

“Büyük mücadele yaşanacak. Güçlü çıkar çevreleri, bu yasayı geçirmemizi istemiyor. Yasanın kabul edilmesini engellemek için lobi faaliyetlerine milyonlarda dolar harcayacaklar.”

Feinstein’in söz ettiği çevrelerden biri olan Gıda Üreticileri Birliği, BPA’nın güvenliği olduğunu, yiyecek ve içeceklerin kalitesini yükseltmede 30 yıldır kullanıldığını açıkladı. Birlik, Güvenli Piyasalar Ulusal Çalışma Grubu’nun raporunun yeni bilimsel gerçekler içermediğini öne sürdü.

Ancak Çalışma Grubu, gıda sektörünün yiyeceklerde zehirli maddelerin gereksiz kullanımını durdurması gerektiğini bildiriyor ve taze gıda tüketmeyi ve güvenli plastik kullanmayı öneriyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG