Erişilebilirlik

Kongre'den Ürdün'e Acil Silah Yardımı Çağrısı


Kongre'den Ürdün'e Destek Çağrısı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

Kongre üyeleri Obama yönetimini IŞİD ile savaşta ön saflarda yer alan önemli Arap müttefiki Ürdün’e silah sevkini hızlandırmaya çağırıyor. Ürdün, pilotunun IŞİD militanları tarafından diri diri yakılmasından sonra cihatçı grupla mücadelesini yoğunlaştırdı.

Ürdün IŞİD’i ortadan kaldırmada kararlı. Hava saldırılarını arttıran Ürdün IŞİD’in eğitim kamplarını, askeri tesisleri ve silah depolarını vuruyor. Saldırıların yoğunlaşmasıyla daha fazla silaha ihtiyaç duyulması üzerine bazı Kongre üyeleri Ürdün’e Amerikan askeri desteğinin arttırılması çağrısında bulundu.

Senatör John McCain bunlardan biri: “Silahlar Hizmetler Komisyonu için acil önem taşıyan konu, Ürdün’e IŞİD ile savaşa devam için gerekli tüm teçhizat ve kaynakları sağlamaktır.”

Ürdünlü yetkililer IŞİD’in diri diri yakılan pilotla ilgili video görüntülerini yayınlaması üzerine intikam almak istediklerini söylüyor.

Video yayınlandığı gün Ürdün Kralı Abdullah Washington’da Amerika’dan gelişmiş bombalar, uçak yedek parçaları vedaha fazla sayıda gece gözlüğü istiyordu.

Uzmanlar IŞİD ile savaşta önemli bir müttefik olduğu içinÜrdün’e silah sevkinin hayati önem taşıdığı görüşünde.

Washington Enstitüsü Arap Politikaları Bölümü Başkanı David Schenker bu konuda şöyle diyor: “Ürdün bu savaşta Amerika’nın en iyi ortağı. Hayati öneme sahipler. Suriye’de IŞİD’i hedef alan tüm hava operasyonlarına üs sağlıyorlar.”

Yeni Savunma Bakanı olacağı kesinleşen Ashton Carter, Ürdün’e silah sevkiyle ilgili sorunları çözme ve bürokratik engelleri aşma sözü verdi: “Elbette engelleri bulup çıkarmaya ve bunları çözmeye kararlıyım çünkü IŞİD’i yenmek için karada ortaklara ihtiyacımız var.”

Ürdün’de IŞİD’e tepkiler artarken uzmanlar kamuoyunun tümüyle Kral Abdullah’ı desteklediğini söylüyor.

Pilotun öldürülmesini kınayan ve ailesiyle dayanışma sergileyen gösteriler yapılıyor.

Uzmanlar Washington’da Ürdün ile stratejik ortaklığın güçlendirilmesi konusunda herkesin birleştiğini söylüyor.

David Schenker, “İlişkilerimiz son derece yakın. Yönetim ve Kongre Ürdün için hızla çok daha fazla şey yapılması gerektiği konusunda görüşbirliği içinde,” diyor.

Amerika bu çerçevede Ürdün’e yaptığı yıllık yardımı 660 milyon dolardan 1 milyar dolara çıkarma kararı aldı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG