Erişilebilirlik

Kongre'de Siyasi Çekişmeler Alevlendi


Kongre'de Siyasi Çekişmeler Alevlendi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

Amerikan Kongresi göçmenlik konusunda yine Cumhuriyetçiler ile Demokratlar arasında şiddetli tartışmalara sahne olurken, Fransa’daki saldırılar yaşandı. Olaylar, iç güvenlik fonlarının arttırılması konusunda iki partinin çekiştiği bir döneme rastladı. Hatta Kongre’deki mücadeleyi daha da kızıştırdı.

Paris’teki saldırılar bütün dünyada şoka yol açarken Kongre’de de siyasi çekişmeleri alevlendirdi.

Senatör Jeff Sessions, “Batı’da cihatçı ideolojinin yayılmasına neden olan birçok faktör olduğu bir gerçek. Artık bu noktada kendi göçmenlik politikalarımızın da ne kadar etkisiz olduğunu kabul etmek zorundayız,” şeklinde konuştu.

Senatör Jeff Sessions gibi Cumhuriyetçiler, Obama yönetiminin gevşek göçmenlik kontrollarının Amerika’yı tehlikeye düşürdüğünü savunuyor: “Amerika’nın ulusal güvenliği için, Kongre’nin Başkan’ın af kararnamesini engellemesi ve sıkı politikalar uygulaması gerekiyor.”

Cumhuriyetçiler’in kontrolundaki Temsilciler Meclisi, Çarşamba günü iç güvenlik fonlarını arttıran tasarıyı onaylarken, metne Obama’nın milyonlarca belgesiz göçmeni sınırdışı edilmekten koruyan kararnamesini engelleyen bir madde ekledi. Demokratlar bu eşleştirmeyi kabul etmiyor. Onlara göre Paris saldırıları, göçmenlik reformu ihtiyacını güçlendiriyor ve güvenlik konusunun parti çıkarları için kullanılmasını savunulamaz hale getiriyor.

Demokrat Senatör Richard Durbin Cumhuriyetçiler’i eleştiriyor: “Cumhuriyetçiler önce göçmenlik reform tasarısını engelledi. Şimdi de iç güvenlikten sorumlu bakanlığın bütçesini engelliyor. Başkan Obama’nın göçmenlik kararnamesi Amerika’yı daha güvenli hale getirecek, milyonlarca belgesiz göçmenin devlete kayıt yaptırarak güvenlik soruşturmasından geçmesini sağlayacak.”

Brookings Enstitüsü uzman John Hudak, “Başkan Obama’nın da, gerek Demokrat gerek Cumhuriyetçi herkesin de istemediği tek şey, Amerika’nın sınırlarını teröristlere açmaktır,” diyor.

John Hudak, günlük olaylarla ilgili çok sert tartışmaların Amerika’nın göçmenlik ve güvenlik sorunlarına çözüm bulma ihtiyacını gölgelediğine dikkati çekiyor: “Temsilciler Meclisi’nde iki parti de İç Güvenlik Bakanlığı’nın bütçesini tartışıyor. Bu bakanlığın bütçesi Amerika’nın güvenliğinin hem ülke içinde hem de dışında korunması için çok önemli. Bu konu iç ve dış politikamızın hayati bir parçası.”

Kongre’deki siyasi çekişme, Başkan Obama’nın bir Beyaz Saray kararnamesi çıkararak milyonlarca göçmenin sınırdışı edilmesini önleme girişiminde bulunmasına yol açtı. Ne var ki şu anda hem Senato’da hem de Temsilciler Meclisi’nde Cumhuriyetçiler çoğunlukta ve Başkan Obama’nın işi çok zor. Uzmanlara göre, özellikle iç güvenlik bütçesinin geleceği için iki taraf arasında mücadelenin süreceği kesin.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG