Erişilebilirlik

Kongre'de Savaş Yetkisi Tartışması Kızışıyor


Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Partili Milletvekili John Boehner
Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Partili Milletvekili John Boehner

Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, Başkan Obama’ya, Amerikan Ordusu’nun Irak ve Suriye’de IŞİD’e karşı askeri güç kullanma yetkisinin onaylanması için Kongre’ye yeni bir plan göndermesi çağrısında bulundu

Boehner, IŞİD’in Ramadi’de elde ettiği kazanımlar sonrasında Obama Yönetimi’nin IŞİD politikasını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini savunan siyasetçiler arasında. Boehner’a göre Ramadi’deki son gelişmeler, ‘umudun bir strateji olamayacağı’nı kanıtlıyor.

Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçi Ohio Milletvekili John Boehner, Başkan Obama’nın Kongre’ye gönderdiği askeri kuvvet kullanma yetki talebinin Obama’ya IŞİD’le mücadelede daha az yetki vereceğine dikkati çekti.Boehner, ‘Başkan Obama bu nedenle askeri güç kullanma yetkisi talebini geri çekip yeni bir tasarı göndermelidir’ şeklinde konuştu.

John Boehner, Kongre’nin anayasal sorumluluğu olan savaş ilan etme yetkisini kullanıp kullanmamasına ilişkin bir soruya ise Başkan’ın tek başkumandan olduğunu vurgulayarak yanıt verdi.

Öfkeli Yanıt

Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner’ın sözlerine öfkeli bir biçimde tepki gösteren Beyaz Saray Basın Sözcüsü Josh Earnest, Başkan Obama ve Beyaz Saray’daki ekibinin Kongre’ye gönderilen askeri güç kullanma yetkisi talebinde kullanılan söylem üzerinde anlaşmak için Kongre üyeleriyle birçok görüşme yaptığını kaydetti.

John Boehner’ın konuya kayıtsız kalmak için bahane uydurduğunu söyleyen Sözcü Earnest, ‘Temsilciler Meclisi Başkanı ve Kongre üyeleri eninde sonunda görevlerini yapma sorumluluğunu yerine getirecek. Konu askeri güç kullanma yetkisi olduğu zaman ne Kongre üyelerinin ne de Temsilciler Meclisi’nin işlerini yaptığına tanık olduk’ dedi.

Josh Earnest, IŞİD’in Ramadi’de elde ettiği kazanımların Başkan Obama’nın terör örgütünü yenilgiye uğratma stratejisi açısından ne anlama geldiğine ilişkin soruları da yanıtladı. Başkan Obama ve ulusal güvenlik ekibinin IŞİD stratejisini sürekli gözden geçirdiğini belirten Earnest, bazı başarısızlıklara rağmen genel stratejinin işe yaradığını bildirdi.

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu üyesi Demokrat Milletvekili Adam Schiff ise Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner’ın askeri güç kullanma yetkisi konusunda sorumluluk almayıp kenara çekilmesinden derin bir hayal kırıklığına uğradığını dile getirdi.Schiff, görüşlerini, ‘Vurdumduymazlığın bedelini ödeyecek olan Kongre’dir’ şeklinde ifade etti.

Kimi Kongre üyeleri, Başkan Obama’nın savaş ilan etme yetkisine ilişkin taslağı, Başkan’a IŞİD’le mücadele etmede yeterince yetki vermediği gerekçesiyle eleştiriyor.

Bazılarıysa yetki taslağının Amerika’yı Ortadoğu’da bir başka savaşa sokması için Başkan’a kolaylık sağladığı görüşünde.

Uzmanlar, Kongre’nin, IŞİD’in faaliyetleri yüzünden kaygı duyan ancak Irak ve Afganistan’da 10 yıl süren savaşlardan sonra sabrı tükenen Amerikan kamuoyunun karşısında Irak ve Suriye’deki operasyonlar için aceleci davranıyor gibi görünmek istemediğini de vurguluyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG