Erişilebilirlik

Kongre'de Radikalleşme Tartışması


Çinli jimnastikçi Chen Yibing finallerde yarışırken, 30 Temmuz 2012
Çinli jimnastikçi Chen Yibing finallerde yarışırken, 30 Temmuz 2012

Kongre’de bir komisyon, Amerika’daki Müslüman toplumunda görülen radikal unsurları ele alan oturumların ikincisine başladı. Oturumlar tartışma yaratırken Kongre’de görev yapmış olan ve aynı zamanda Demokrasi için Amerikan İslam Forumu adlı grubun başında olan bir doktor konunun tartışılmasının gerekli olduğunu söylüyor.

Cumhuriyetçi Parti’nin ısrarıyla başlatılan Kongre oturumları Amerika’daki bazı Müslümanların radikalleşmesine neyin yol açtığını inceliyor. Mart ayındaki ilk oturumda 2009 yılı Kasım ayında Texas’taki bir askeri üste 13 kişiyi öldüren Binbaşı Nidal Hasan vakası ele alınmıştı.

Bazıları oturumlarla tüm Müslüman Amerikalılar'ın karalandığı görüşünde. Temsilciler Meclisi üyesi Keith Ellison da bu göreşe katılıyor: ”Bence komisyonun bu konuya yaklaşımı, Amerika’nın en önemli değerlerine ters düşüyor.”

Ancak Mart’taki oturumda konuşan Arizonalı doktor Zühtü Jasser bu görüşe katılmıyor: ”Bir Müslüman olarak bu tartışmaya ihtiyacım var. Bu güzel dini lekeleyen bu kanseri tedavi edeceksek bu konuyu tartışabilmemiz gerekir. Bu durum kanser kelimesini telaffuz etmeden kanseri tedavi etmeye çalışmaya benziyor.”

Eski deniz subayı Doktor Jasser 1990’lı yıllarda Kongre’de doktorluk yapmış. Şimdiyse Demokrasi için Amerikan İslam Forumu’nun başında. Jasser, genç Müslümanlar’a Amerika’nın İslam’a uyum sağlaması gerektiği mesajını verdiklerini söylüyor: ”Müslüman gençler arasında Müslümanlar’ın bu ülkede misafir olduğu, bu ülkenin bize ait olmadığı yönünde bir inanç oluşturuluyor.”

Doktor Jasser’in ilk oturuma katılması Cumhuriyetçiler’den övgü toplamıştı. Uzman, muhafazakar eğilimli radyo-televizyon programlarına sık sık katılıyor. Jasser, Kongre’nin en muhafazakar üyelerinden olan Arizona milletvekili Cumhuriyetçi Trent Franks’le de görüştü.

Doktor Jasser Washington’da Amerikalı Müslümanlar adına lobicilik yapan grupları eleştiriyor: ”Bu grupların hepsi İslam ve şiddet konusunda yanılgı içinde. Aşırı dinci radikal şiddet yanlısı Müslümanlarla savaştığımız, şiddet eylemlerine girişmediğimiz sürece zararsız olduğumuz yanılgısı yaşanıyor.”

Doktor Jasser, Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi ve Kuzey Amerika İslam Teşkilatı’nı Ortadoğu’daki aşırı dinci örgütlerle bağları olduğunu söylüyor. Uzmana göre bu örgütler şeriat istiyor.

Kuzey Amerika İslam Teşkilatı’ndan Muhammet El Sanousi’ye göre bu iddia doğru değil: ”Hamas, Hizbullah ve Müslüman Kardeşleri’i kınamak için bildiri üzerine bildiri yayınladık, İnternet sitemize girip bakabilirsiniz. Bizim örgütümüzün Müslüman Kardeşler’le hiçbir ilgisi yoktur.”

Kongre’deyse Müslümanlar’ın son 14 yıldır namaz kılabilecekleri bir mescit var.

El Sanousi, mescitte Kongre’de görevli stajyerler, diğer elemanlar ve İslam örgütlerinin temsilcileriyle her Cuma namaz kıldığını anlatıyor.

El Sanousi, oturumların başkanı Cumhuriyetçi New York milletvekili Peter King’in hem Kuzey Amerika İslam Teşkilatı’na hem de diğer Müslüman örgütlere oturumlarda konuşma şansı tanıması gerektiğini söylüyor: ”Peter King’in konuşturduğu kişiler ulusal güvenlik konusunda, hatta Amerika’daki Müslüman toplumu hakkında bilgi sahibi uzmanlar değil.”

King ise oturumlarının Müslümanlar’ı kötüleme amacı taşımadığını, ulusal güvenlik için gerekli olduğunu söylüyor.


XS
SM
MD
LG