Erişilebilirlik

Kongre'de Hangi Parti Çoğunluğu Kazanacak?


Kongre'de Hangi Parti Çoğunluğu Kazanacak?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Demokratlar, tüm silahlarını Donald Trump’a çevirmiş durumda. Bir yandan da Cumhuriyetçi milletvekillerini Trump’a bağlıyorlar.

Ancak, Senatör John McCain gibi bazı Cumhuriyetçiler daha başlangıçta Trump’ı reddetti.

Öte yandan bazı partililer Trump’ı destekleme konusunda gelgitler yaşıyor. Bazıları da, Hillary Clinton’ın daha kötü olduğu düşüncesiyle inatla Trump’ın yanında duruyor. Bunlardan biri de “Devlet sırları konusunda Hillary Clinton’a güvenmiyorum. Sır tutmayı beceremediğini kanıtladı” diyen Senatör Marco Rubio.

Clinton seçilirse Demokratlar’ın Senato’da çoğunluğu sağlamak için dört sandalyeye ihtiyacı var. Trump seçilirse de beş sandalyeye.

Demokrat senatör Chuck Schumer, senatoada çoğunluğu kazanacakları konusunda olumlu.

Cumhuriyetçiler, bu yıl Demokratlar’dan iki kat daha fazla sandalyeyi savunmak zorunda. Buna Demokrat eğilimli eyaletler dahil. Senato’nun en önemli Cumhuriyetçi üyesi olan Mitch McConnell da bunun farkında.

Ama anketler Cumhuriyetçiler için felaket senaryosu da ortaya koymuyor. Partinin kıdemli senatörleri yeniden seçilme konusunda sıkıntı yaşayacağa benzemiyor. Diğer senatörler de Demokrat rakiplerinin önünde hatta arayı açıyorlar. Hepsi de Clinton’ın olası başkanlığına karşı Senato’da ağırlıklarını sağlamaya çalışıyor.

Yine de bazı uzmanlar, Trump’ın Kongre’de Cumhuriyetçiler’e pahalıya patlayabileceğini söylüyor ve “Eğer Trump seçimi 10 puan farkla kaybederse, Temsilciler Meclisi tehlikeye girecek” diye konuşuyor.

Demokratlar ise, tüm Cumhuriyetçiler’i Trump’la aynı kefeye koymaya çalışıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG