Erişilebilirlik

Kongre’de Bütçe Çekişmesi Devam Ediyor


Kongre’de Bütçe Çekişmesi Devam Ediyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00
Demokratlar ve Cumhuriyetçiler, birbirlerini suçlamaya devam ederken Kongre ve Beyaz Saray arasındaki gerginlik artıyor. Geçen sefer kapanmaktan kılpayı kurtulan hükümet, bu kez ideolojik bir çatışma yüzünden yine kapanmanın eşiğine gelebilir. Birçok uzmana göre, başka demokrasilerde böylesine büyük riskler alınması olasılığı çok düşük.

Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçiler, geçtiğimiz Cuma günü, Başkan Obama’nın sağlık reformu yasasına sekte vurma girişimlerini kutladı.

Öfkeli Demokratlar şimdi hükümetin kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalmasından Cumhuriyetçileri sorumlu tutuyor.

Temsilciler Meclisi eski başkanı Demokrat Nancy Pelosi, ”Ortalık karmakarışık. Kendimize çeki düzen vermeliyiz” diyor.

Partilerarası çatışmanın ana kaynağı, hükümetin rolü üzerinde anlaşmaya varılamaması. Cumhuriyetçi Parti’nin büyük devlet karşıtı kolu Çay Partisi hareketi, Başkan Obama’nın sağlık reformunu engellemek için dört yıl önce ortaya çıkmıştı.

Başkan Obama milyonlarca Amerikalı’ya sağlık sigortası sağlayan reformu oluşturduktan sonra Cumhuriyetçiler, yaklaşık 30 Çay Partili üyeyle Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu eline geçirdi. Çay Partililer, inançları için risk almaya hazır olduklarını söylüyor. Stan Collender bütçe uzmanı: ”Cumhuriyetçi Parti, bundan on yıl önce varolmayan, aşırı uçlarda gezinen bir grubun istilasına uğradı.”

George Washington Üniversitesi’nden Steve Bittle’a göre, Çay Partisi üyeleri, kendi seçim bölgelerindeki seçmenlerin isteklerini yerine getirmek için Kongre’yi uçurumun eşiğine getirdi: ”İsyancı üyelerin çoğu, sağlam Cumhuriyetçi kökleri olan seçim bölgelerinden geliyor. Bu yüzden Demokratlar’ın kendilerine meydan okumasından korkmuyorlar. Esas korkuları, kendi partilerinin sağ kanadından gelecek tepki.”

Cumhuriyetçi Raul Labrador, hükümetin kapanma tehdidiyle karşı karşıya kalmasından Başkan Obama ve Senato’daki Demokrat Parti Grup Başkanı Harry Reid’i sorumlu tutuyor: ”Harry Reid ve Başkan Obama, sağlık reforumunu birazcık ertelemek istedik diye hükümeti kapatmaya kalkacaklarsa o zaman umarım ki kimin hatalı olduğunu doğru bir şekilde yansıtır, bizi suçlamazsınız.”

Cumhuriyetçi Milletvekili Mark Meadows’a göre Amerikan halkı kaygılanmamalı.

Mark Meadows, ”Tarihimizde hükümetin 17 kez kapandığını görüyoruz.Bunların hepsi kısmi kapanmalardı. En uzunu 21 gün sürdü. Maaşını alamayan hiç olmadı,” şeklinde konuşuyor.

Uzmanlara göre başka demokrasilerde olağan bütçe görüşmeleri, Amerika’daki gibi siyasi düelloya dönüşmüyor.

Stan Collender, ”Parlementer sistemlerde benzer bir durum büyük olasılıkla erken seçime gidilmesiyle son bulur, ya da başbakan güvenoyu alamaz,” şeklinde konuşuyor.

Şimdi gözler, Senato’da, Temsilciler Meclisi’nin tasarısını nasıl ele alacağı merakla beklenen Demokrat Parti Grup Başkanı Harry Reid’de. Reid, Senato’nun, sağlık reformu yasasına para ayırmayan bir tasarıyı geçirmeyeceğini söylemişti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG