Erişilebilirlik

Kongre Yeni Gıda Güvenliği Yasasını Onayladı


Kongre Yeni Gıda Güvenliği Yasasını Onayladı
Kongre Yeni Gıda Güvenliği Yasasını Onayladı

Amerikan Temsilciler Meclisi gıda güvenliği yasasını onaylayarak imzalanması için Başkan Barack Obama’ya gönderdi. Amerika’da son zamanlarda yerfıstığı, yumurta, ıspanak ve domates gibi ürünlerde zararlı bakterilere rastlanmıştı.

Yeni yasa Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi FDA’in gıda zehirlenmelerini önceden önleyebilmesine olanak sağlayacak. Şu anki uygulamalar çerçevesinde FDA bakterili gıdalar piyasaya sürüldükten sonra müdahalede bulunabiliyor.

Yeni yasa hükümete Amerika’daki ve yurtdışındaki gıda fabrikalarını daha sıkı denetleme ve gerekli gördüğünde ürünleri piyasadan çekme yetkisi veriyor. Şu anda FDA ancak gıda fabrikalarına ürünlerini çekmeleri için talepte bulunabiliyor.

Büyük çiftlikler ve üreticiler de bundan böyle gıda güvenliği planları hakkında daha detaylı bilgi vermekle yükümlü olacak. İthal edilen ürünlere de sıkı denetim uygulanacak.

1 milyon 400 bin dolarlık yasa geçen sene hazırlanmış, ancak sadece geçen ay Senato’dan geçebilmişti. Yasa Temsilciler Meclisi’nde de 144’e karşı 244 oyla kabul edildi. Amerika’da her yıl 48 milyon kişi yedikleri gıdalardan hastalanıyor, 3 bin kişi ise bu hastalıklar yüzünden hayatını kaybediyor.

XS
SM
MD
LG