Erişilebilirlik

'Kongre Uzlaşamazsa Dünya Krize Sürüklenir'


'Kongre Uzlaşamazsa Dünya Krize Sürüklenir'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00
Amerika’da hükümetin kapanmasının sonuçları kaygıyla izleniyor. Maliye Bakanlığı, borç tavanının yükseltilmesi gibi mali sorumlulukları yerine getirmediği takdirde, Amerika’nın yeni bir ekonomik krizle karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu. Uluslararası Para Fonu IMF de, bir anlaşmaya varılmazsa Amerika’nın mevcut mali sorunlarının tüm dünyayı krize sürükleyebileceğini bildiriyor.

Amerika’da hükümetin 17 yıl sonra ilk kez kapanmasının maliyeti çok ağır oldu. Tahminlere göre şirketlerin ve turizmin bir günlük zararı 300 milyon, bir haftalık zararıysa bir milyar 600 milyon dolar.

Borç tavanı tartışmasının kördüğüm haline gelmesiyse daha büyük sorunları beraberinde getirebilir.

IMF Başkanı Christine Lagarde da kaygılı: “Hükümetin kapanması zaten kötü bir durum. Ancak borç tavanını yükseltmeyi başaramamanın etkileri çok daha derin olur, bundan sadece Amerika değil tüm dünya ekonomisi zarar görür.”

Kongre, 16 trilyon 700 milyar dolarlık borç tavanını yükseltmek için anlaşmaya varamazsa Amerika, 17 Ekim’de borçlarını ödeyemez duruma düşecek.

Amerika’nın borçlarını ödeyemez duruma düşmesiyle yatırımcılar, Amerikan ekonomisine olan inancını yitirebilir, doların değeri düşebilir, faiz oranları ve işsizlik artabilir.

Bu, en kötü senaryo. Ancak hükümet kapalı kaldığı sürece senaryonun gerçeğe dönme olasılığı artıyor.

Tony Crescenzi Pimco Yatırım Şirketi’nden: “Borçları ödeyemeyecek hale gelmek, çok ciddi bir durum. Bu düşük bir olasılık olsa bile Washington’da siyasetçilerin bir türlü birlik olmayı becerememesi, kaygı verici bir hal almaya başladı.”

Wall Street’teyse Cumhuriyetçiler ile Demokratlar’ın anlaşmaya varmayı başaramaması nedeniyle hisse satışlarında artış gözleniyor.

Öte yandan Çalışma Bakanlığı, ekonominin sağlıklı olup olmadığının en önemli göstergelerinden sayılan ve geçen hafta açıklaması gereken işsizlik oranlarını federal hükümetin kısmen kapanması yüzünden açıklayamadı.

Mali iletişim firması Qorvis’in başkanı Stan Collender, bu veriler olmadığı takdirde Merkez Bankası’nın ekonomik teşvik programlarını azaltma planlarını erteleyebileceği görüşünde: “İstihdam raporunun olmaması Merkez Bankası’nın faaliyetlerini dondurur. Tabii işsizlik oranının ne olması gerektiğini gösteren kendilerine ait veriler varsa durum değişebilir.”

Stan Collender, hükümetin kapanmasının mali piyasalar üzerindeki etkisi göz önünde tutulduğunda ekonomik teşviklerin geri çekilmemesini olumlu görüyor. Ancak belirsizlik nedeniyle Amerikan şirketleri ağır bir bedel ödüyor. Perakendeciler, tüketici güveninin azalmasından kaygılanıyor. Tüketici harcamaları, Amerikan ekonomisinin yüzde 70’ini oluşturuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG