Erişilebilirlik

Kongre Üyelerinden Türkiye’yi Eleştiren Tasarı


Amerikalı dört milletvekili, Eshoo, Marino, Kennedy ve Keating, Temsilciler Meclisi’ne Türk hükümetine Twitter ve YouTube yasağını kaldırması çağrısı yapan bir karar tasarısı sundu

Amerikan Kongresi’nden dört Temsilciler Meclisi üyesi, Türk hükümetinden Twitter ve YouTube yasağını kaldırmasını isteyen bir karar tasarısı sundu.

Karar tasarısında Temsilciler Meclisi’nin İletişim ve Teknoloji Alt Komisyonu kıdemli üyelerinden Demokrat Partili California Milletvekili Anna Eschoo, Demokrat Parti Massachusetts Milletvekilleri Joe Kennedy ve Bill Keating, ve Cumhuriyetçi Parti Pennsylvania Milletvekili Tom Marino’nun imzaları bulunuyor.

Temsilciler Meclisi üyesi Anna Eshoo, yaptığı açıklamada, “İfade ve basın özgürlükleri, işleyen demokrasilerin temel sütunlarıdır. Milyarlarca kişinin günlük sosyal değişim aracı olarak kullandığı Twitter ve YouTube gibi siteler, demokrasinin bu sütunlarını güçlendirdi,” diye konuştu. Eshoo, bu karar tasarısını sunma amacının, Türkiye’de ve dünyada internet özgürlüğünü kısıtlamayı amaçlayan girişimlere karşı birlik içinde bir tavır sergilemek olduğunu belirtti.

Temsilciler Meclisi’nin, Avrupa, Avrasya ve Yükselen Tehditler Alt Komisyonu Başkan Yardımcısı Tom Marino da, internete açık erişimin ifade özgürlüğünü yaşatmak amacıyla mücadele veren kişiler için son derece önemli bir gereksinim olduğunun altını çizdi. Marino, “Bu nedenle, Amerikan Kongresi, bu temel kişi hakkının korunması amacıyla Türkiye’deki ortaklarını sosyal medya sitelerine ve İnternet’e erişimi yeniden tesis etmeye çağırmalıdır” dedi. Pennsylvania milletvekili, amaçlarının yalnızca Türkiye’de Twitter ve YouTube’un açılması değil, Türk hükümetinin vatandaşlarının ifade ve barışçı toplanma hakkını koruması, özgür ve adil basına izin vermesi olduğunu belirtti.

Kişilerin konuşma, görüşlerini ifade etme, tartışma ve muhalefet yapma özgürlüklerinin demokratik sistemlerin merkezinde bulunduğunu hatırlatan Massachusetts Milletvekili Joe Kennedy de, Twitter ve diğer sosyal medya sitelerinin milyonlarca sade vatandaş için siyasi sürece katılım ve seçilmiş yetkililerle temas kurma aracı olarak hizmet verdiğini bildirdi. Kennedy, “Türk hükümeti, bu özgürlükleri kısıtlayarak demokrasinin dayandığı temelleri tehdit ediyor” dedi.

Massachusetts Milletvekli Bill Keating de, insan haklarına ve demokratik değerlere saygı duyan ülkelerin daha güvenilir ortaklar olabileceğini, bundan dolayı da meslektaşı Eshoo’nun Türkiye’ye yönelik çağrısına destek verdiğini bildirdi. Keating, “Başbakan Erdoğan ve diğer Türk yetkililerin sosyal medyayı yasaklayarak hukuk devletinin gücünü zayıflatması ya da tehdit algılarını bastırması kabul edilemez” diye konuştu. Temsilciler Meclisi’nin, Avrupa, Avrasya ve Yükselen Tehditler Alt Komisyonu Başkan Yardımcısı Keating, mahkeme kararına rağmen Türk hükümetinin sosyal medya sitelerine erişimi yasaklamaya devam ettiğini hatırlattı, hükümetin demokratik kurumlarının gücünü göstermesi için daha fazla çaba göstermesi gerektiğini kaydetti. Keating, “Türk halkının ve uluslararası iş çevrelerinin güvenini yeniden tesis etmenin ilk adımı, Türkiye’de sosyal medyaya uygulanan yasağın kaldırılmasından geçiyor” dedi.

Escho, Marino, Kennedy ve Keating’in Temsilciler Meclisi’ne sunduğu karar tasarısı, Türkiye’ye kamuoyuna ifade ve internet özgürlüğü sağlama; basın, ifade ve sosyal medyayı da kapsayacak şekilde internet özgürlüğüne yönelik kısıtlamaları kaldırma çağrısında bulunuyor.

Teknoloji ve sosyal medyanın bağımsız gazeteciler ve kamuoyu arasında iletişim, bilgi erişimi ve toplumsal sorumluluğu yayma aracı olarak kritik öneme sahip olduğunun altını çizen tasarıda, internet özgürlüğünün tüm dünyada demokrasiyi ve iyi yönetimi teşvik ettiği vurgulanıyor.

Karar tasarısında Twitter’ın Türkiye dışında Çin, İran, Kuzey Kore ve Suriye gibi ülkelerde, YouTube’un da Çin, İran ve Pakistan’da yasaklandığına dikkat çekiliyor, Twitter yasağının Türkiye Anayasası ve Avrupa insan hakları uygulamalarını ihlal ettiği belirtiliyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG