Erişilebilirlik

Kongre'nin Gündemi Federal Bütçe Planı


Kongre'nin Gündemi Federal Bütçe Planı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

Amerikan Kongresi, yaz tatilini geride bırakıp bu hafta işbaşı yapacak. Kongre’nin, süresi 30 Eylül’de dolacak federal hükümet bütçe tasarısını onaylaması için önünde sadece 12 gün var. Bazı Cumhuriyetçi Partililer, hükümet harcamaları yasasını, hükümetin finanse ettiği kadın sağlığı teşkilatı Planned Parenthood’un bütçesinde kesinti yapmak için kullanmak istiyor. Cumhuriyetçi Parti, kadınlara kürtaj imkanı da sunması nedeniyle Planned Parenthood’a sıcak bakmıyor. Bu durum, Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti arasında yeni bir bütçe düellosunun işareti olabilir.

İki partinin hükümeti kapattıran son bütçe düellosunun nedeni, Başkan Obama’nın sağlık reformu yasası üzerindeki anlaşmazlıklardı. Cumhuriyetçi Parti, sağlık reformuna şiddetle karşı çıktığı için hükümet, kısmi olarak 16 günlüğüne kapanmak zorunda kaldı.

Hükümetin kadın sağlığı teşkilatı Planned Parenthood’un bazı çalışanlarının kürtajla alınan fetüs dokularının tıbbi araştırmalarda kullanılmasını konuştuğu gizli kamera kayıtlarının ortaya çıkması, Cumhuriyetçi siyasetçi ve seçmenleri öfkelendirdi.

Bütçe uzmanı Stan Collender’a göre tartışmalar, 2016 başkanlık yarışının başlamış olması nedeniyle daha da karmaşık bir hal aldı: ”Bu özellikle Senato’da büyük bir sorun çünkü dört Cumhuriyetçi Partili senatör, başkan aday adayı olarak yarışıyor. Ön seçimlerde Planned Parenthood’a karşı propaganda yapacaklar. Ve Planned Parenthood’a fon ayrıldığı sürece hükümet bütçe tasarısını kabul etmeyeceklerini söylüyorlar.”

Bu Cumhuriyetçi Partili aday adaylarından biri Senatör Ted Cruz. Cruz, ”Kongre’nin iki kanadında da Cumhuriyetçi Parti çoğunlukta. Birlik olup federal hükümetin bütçesini kabul edeceğimizi, ancak işlenen cinayetleri ve doğmamış çocuk bedenlerinin satışını finanse etmeyeceğimizi bildirmek zorundayız” şeklinde konuşuyor.

Planned Parenthood ise fetüs dokusu satışından kar elde ettiği iddialarını şiddetle yalanlıyor.

Cumhuriyetçi Parti’nin aynı durumla daha önce de karşılaştığını, sorun ne olursa olsun hep kendilerinin suçlandığını söyleyen Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell, kararlı.

McConnell, ”Hükümeti kapatmayacağız. Borçlarımızı ödememek gibi bir tehdit savurmuyoruz”diyor.

Başkan Obama ise Kongre’ye yeniden çağrıda bulundu: ”Kongre, tatilden döndükten sonra hükümetin kapanmasını engellemeli, bütçeyi geçirmeli ve yüzümüzün geleceğe dönük olduğunu kanıtlamalı.”

Ancak Stan Collender’a göre tartışmalar artarak sürecek: ”Unutmayalım ki şu anda Amerikan iç siyasetinde Planned Parenthood ve kürtaj gibi konularda taviz vermek, düşmanla işbirliği yapmakla eşdeğer görülüyor.”

Collender, Planned Parenthood ve kürtaj gibi hassas konular sözkonusu olduğunda Temsilciler Meclisi ve Senato’daki tüm liderlerin hükümetin kapanmasını engellemek için harekete geçeceği öngörüsünde bulunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG