Erişilebilirlik

Kongre Liderlerinden Obama'ya Destek


Obama Beyaz Saray'da Kongre liderleri John Boehner ve Nancy Pelosi ile görüşürken
Obama Beyaz Saray'da Kongre liderleri John Boehner ve Nancy Pelosi ile görüşürken
Amerikan Kongresinin Cumhuriyetçi ve Demokrat Partili liderleri Başkan Barack Obama’ya Suriye’ye askeri müdahale yetkisi veren karar tasarısını oylamada destekleyeceklerini açıkladı.

Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner ve Azınlık Lideri Nancy Pelosi bu açıklamayı Beyaz Saray’da Obama ile görüştükten sonra yaptı.
Cumhuriyetçi başkan Boehner, Amerika’nın Suriye devlet başkanı Beşar Esat’ı durdurma yeteneğine sahip olduğunu ve kimyasal silah kullanımına izin verilmeyeceği yolunda diğer ülkelere uyarı göndermesi gerektiğini söyledi.

Temsilciler Meclisindeki Demokratların lideri Nancy Pelosi de Suriye’nin kimyasal silah kullanmasının uygar dünyayla bağdaşmadığını ve Amerika’nın bir karşılık vermesi gerektiğini belirtti.

Başkan Barack Obama görüşme öncesi Kongreden Suriye askeri müdahale yetkisi alacağından emin olduğunu açıkladı.
Kongreden “ölçülü, sınırlı” bir askeri müdahaleyi onaylamasını istediğini belirten Obama bunun Suriye Devlet başkanı Beşar Esad’a ve uluslararası kuralları sınamayı düşünen diğer ülkelere “açık bir mesaj” göndereceğini söyledi.
Obama, Amerika’nın Suriye muhalif güçlerin savaş yeteneğini arttıracak daha geniş bir strateji belirlediğini sözlerine ekledi.

Öğleden sonra Dışişleri bakanı John Kerry, Savunma Bakanı Chuck Hagel ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey’in Senato Dış İlişkiler Komisyonunda ifade vermeleri bekleniyor.

Bir gün önce öndegelen iki Cumhuriyetçi Senatör John McCain ve Lindsey Graham, Obama ile yaptıkları görüşmenin kendilerini umutlandığını ancak başkanın önerisinde bazı değişiklikler görmek istediklerini açıkladı.
Senatörler Obama yönetiminin Suriye muhalefetini güçlendirecek ve Beşar Esad’ı devirmeye yardımcı olacak sağlam bir plan oluşturmakta olduğunu da söyledi.

McCain görüşme sonrası Amerika’nın Suriye’ye yönelik askeri müdahalesinin göstermelik değil ciddi olması gerektiğini söyledi. McCain Suriye’deki iç savaşın tüm bölgeyi sarmaya başladığını ve Irak’ı el-Kaide için yeni bir üslenme yeri haline getirdiğini belirtti.
McCain Kongrenin başkana yetki vermeyi reddetmesinin sonuçlarının “felaket” olacağını da vurguladı.

Graham ise Esat iktidarda kaldığı sürece Suriye için bir siyasi çözüm olamayacağını söyledi.
İki senatör de Obama yönetimini isyancıları silahlandırmada acele etmediği için eleştirdi. Senatörler Suriye ordusunun iki yıldan beri Rusya ve İran’dan silah aldığını bunun isyancılar için savaşı zorlaştırdığını belirtti

İlgili bağlantılar

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG