Erişilebilirlik

Kongre Mısır'a Askeri Yardımda Israrlı


Kongre'den Mısır'a Askeri Yardımları Sürdürme Yönünde Baskı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

Kongre üyeleri, Başkan Obama’nın Mısır’a yapılan bazı askeri yardımları askıya almasının Amerika’nın Ortadoğu’da güvenlikle ilgili çıkarlarını tehlikeye atacağını savunuyor

Washington, Mısır’da hükümetin demokratik seçimlerle işbaşına gelmesi için güvenilir adımlar atılıncaya kadar büyük silah sistemlerinin teslimatını geciktiriyor.

Mısır’da şiddet devam ederken Kongre üyeleri, Washington’un bu sadık müttefikine yapacağı silah yardımını askıya almasını tartışıyor. Demokrat milletvekili Eliot Engel, kararı riskli olarak niteliyor: ”Ortadoğu kriz içinde. Suriye kontroldan çıktı. İran büyük bir tehdit unsuru olmaya devam ediyor. Yıllardır müttefikimiz olan ülkeleri dışlama riskini göze almak bana mantıksız geliyor.”

Temsilciler Meclisi üyesi, Cumhuriyetçi Dana Rohrabacher’a göre Müslüman Kardeşler hükümetini deviren bir ordudan taarruz helikopterleri ve tanklarını esirgemek, bu orduyu cezalandırmaktan başka birşey değil: ”Mısır’da radikal İslam’ı alt ettikleri için alkışladığımız General Abdül Fettah Sissi ve çevresini en çok ihtiyaçları olduğu bir dönemde yalnız bırakıyoruz.”

Amerika, Mısır’da seçimle işbaşına gelen Muhammet Mursi’nin devrilmesine temkinli yaklaşıyor. İnsan hakları örgütleri, Müslüman Kardeşler yandaşlarına yönelik şiddeti, toplu tutuklamaları ve istismarları kınayan açıklamalar yapıyor.

Amerika, tank, füze ve taarruz helikopterlerinin teslimatını askıya almanın, kanunsuzluğun hüküm sürdüğü Sina Yarımadası’nda yürütülen terörle mücadele çabalarını etkilemeyeceğini savunuyor.

Savunma Bakan Yardımcısı Derek Chollet de bu görüşte: ”Mısır Ordusu, Sina Yarımadası’nda faaliyet gösterebiliyor. Biz de ellerindeki silah sistemlerini koruma ve kullanmalarına yardımcı oluyoruz. Bu sistemler teröristlerin elindekilerden daha üstün.”

Kahire’deki American Üniversitesi’nden Profesör Ekber Ahmet’e göre, Obama Yönetimi’nin, Mursi’nin devrilmesinden sonra hem demokrasi yanlısı eylemcileri hem de ordunun kontrolundaki hükümeti rahatlatmaya çalışması, Kahire’nin gözünde Amerika’nın itibarına gölge düşürdü.

Profesör Ekber Ahmet: ”Mısır’da iktidar boşluğu olursa birileri o boşluğu dolduracaktır. Bu, Rusya, Çin ya da Mısır’ın yanıbaşındaki Suudiler olabilir.”

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır’daki geçici hükümete mali destek veriyor.

Demokrat Milletvekili Ted Deutch, bölgedeki çıkarların korunmasını istiyor: ”Körfez ülkeleri, Mısır’daki geçici hükümete birçok kaynak sunuyor. Biz de bölgedeki nüfuzumuzu korumalıyız. Yaptığımız yardımlar ve demokrasiyi teşvik etme çabaları, bu çabanın bir parçası.”

Dışişleri Bakan Yardımcılarından Beth Jones, Washington’un demokrasiyi teşvik ettiğini söylüyor: Jones, ”Geçici hükümete bunu tüm ayrıntılarıyla aktardık. Mısır’a yaptığımız yardımlarda bazı ayarlama ve düzenlemelere giderken, Amerika’nın ulusal çıkarlarını korumaya odaklanıyoruz” diye konuştu.

Obama Yönetimi, Mısır’la olan ortaklığın, ülkede hukukun üstünlüğüne dayalı, demokratik seçimlerle işbaşına gelmiş sivil bir hükümet kurulduğu zaman daha da güçleneceğini vurguluyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG