Erişilebilirlik

Kongre'de Demokrat Partililer'in Oturma Eylemi Sona Erdi


Kongre'de Demokrat Partililer'in Oturma Eylemi Sona Erdi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:45 0:00

Demokrat Parti milletvekillerinin Temsilciler Meclisi’ni ateşli silahlarla işlenen şiddet olaylarına karşı önlem almaya ikna etmek amacıyla Kongre’de başlattıkları oturma eylemi 26 saat sonra sona erdi.

Kongre’nin her iki kanadından 100’ü aşkın Demokrat, medeni haklar önderlerinden Georgia eyaleti milletvekili Joe Lewis’in öncülüğünde Temsilciler Meclisi kürsüsünde toplanarak, yerel saatle dün sabah 11.30’da (TSİ 18.30) oturma eylemi başlatmıştı.

Demokratlar eylemi 25,5 saat sürdürebilse de, toplumda farkındalık yaratma adına eylemlerini başarılı olarak gördüklerini, bireysel silahlanmaya karşı yasalar güçlendirinceye kadar mücadelelerine devam edeceklerinin sözünü verdi.

Medeni haklar önderlerinden Georgia eyaleti milletvekili Joe Lewis’ın bu protestoya öncülük etmesi eyleme ayrı bir önem kattı. Siyahi milletvekili 1965 yılında ırkçı politikalara karşı Murtin Luther King’in önderliğinde Alabama’nın Selma kentinden başlatılan büyük yürüyüşte, ‘Kanlı Pazar’ olarak adlandırılan polis şiddetine maruz kalmış, başından ciddi yaralanmıştı.

John Lewis ve arkadaşları, 1960’lı yıllarda restoranlarla kamuya açık mekanlardaki ırkçı uygulamalara karşı başlattıkları ve ciddi sonuçlar elde eden oturma eylemlerini bu kez bireysel silahlanmaya karşı başlatmış oldu.

Kongre binasından ayrılan Demokrat Partililer
Kongre binasından ayrılan Demokrat Partililer

Eylem nasıl gelişti?

Çoğunluğu oluşturmaları sebebiyle Kongre’nin idaresini elinde bulunduran Cumhuriyetçiler Demokrat Kongre üyelerinin ‘tribünlere oynadığı’ oynadığını düşünüyor. Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Başkanı Paul Ryan, Demokratların eylemini ‘şov’ olarak nitelemişti.

Cumhuriyetçi Kongre üyeleri, dün Demokratların dağılmayı reddetmesi üzerine oturumu sonlandırmış, mikrofonları ve kameraları kapatmıştı. Bunun üzerine Demokratlar cep telefonları uygulamalarını kullanarak kendi yayınlarını başlatmıştı.

Kongre oturumlarını canlı yayınlayan C-SPAN kanalı da, kameraların kapatılması nedeniyle yayınlarının kesilmesine rağmen, cep telefonlarıyla Periscope üzerinden yapılan yayınları ekrana taşımayı sürdürdü.

Cumhuriyetçiler, yerel saatle sabaha karşı 03.15 civarında salona dönerek, Kongre’ye planlanandan iki gün önce tatil etti ve binayı terk etti. Demokratlar ise salonda kalmayı sürdürdü. Ellerinde silah mağdurlarının fotoğraflarının olduğu pankartlar taşıyan Demokrat milletvekilleri, ‘Utanın! Yasa Çıkmadan Tatil Yok!’ gibi sloganlar attı, konuşmalar yaptı.

Cumhuriyetçilerin Kongre’ye gelişinin ardından bazı sözlü atışmalar da oldu. Teksas eyaletinden Cumhuriyetçi milletvekili Louie Gohmert, Demokratlara yaklaşarak ‘radikal İslam’ diye bağırırken, Demokrat Parti Florida milletvekili Corrine Brown sert bir yanıt verdi. İkili arasında karşılıklı gerilim ve bağrışmalara sahne olan olayda diğer milletvekilleri araya girmek zorunda kaldı.

Kongre'de TV yayınları kesilse de C-SPAN kanalı yayınlarını Demokrat Partili eylemcilerin açtığı Periscope yayını üzerinden sürdürdü.
Kongre'de TV yayınları kesilse de C-SPAN kanalı yayınlarını Demokrat Partili eylemcilerin açtığı Periscope yayını üzerinden sürdürdü.

Orlando’daki bir gece kulübünde geçen hafta düzenlenen silahı saldırının ardından, ülkedeki silah satın alma yasalarının gevşekliğini eleştiren çevreler seslerini daha fazla duyurmaya çalışıyor. Bu konuda Kongre üyeleri de son bir haftadır farklı eylemler düzenledi.

Demokrat Partili Senatör Chris Murphy, geçen hafta kürsüde 15 saat konuşma yapmış, bunun ardından Senato’daki Cumhuriyetçi Partili çoğunluk grubunun lideri Mitch McConnell, bireysel silahlanmanın sınırlandırılmasının öngören yasa tasarısını oylamaya sunmaya razı olmuştu. Dün ayrıca bazı senatörler, Temsilciler Meclisi’ndeki partililerine destek olmak amacıyla Kongre binası karşısında yürüyüş düzenlemişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG